Заплахите за България не идват само от конфликта в Украйна или настъпването на „Ислямска държава”, в три от съседните ни страни има опасност от политическа нестабилност, която може да се отрази и на нас. Това обяви в „Тази сутрин” министърът на отбраната Николай Ненчев

„Конфликтът в Източна Украйна се задълбочава, на юг от нас има проблеми с „Ислямска държава”, но това са известните конфликти. Вижте какво се случва в Гърция, в Македония, в Турция”, посочи Ненчев, оправдавайки по този начин по-големия брой на съвместни учения в България.

По думите на министъра не се знае дали съседите няма да изпаднат в политическа криза, която би могла да се отрази и на нас. Като тежка описа той ситуацията в Турция, където все още няма правителство. „2,5 милиона бежанци има в момента в Турция. Само100 000 да решат да минат в България, ще създадат огромни проблеми и ще се наложи да искаме помощ от партньорите от ЕС и НАТО”, посочи той.

„В общите учения няма нищо изненадващо. Истерията се създаде и преекспонира от определени заинтересовани кръгове, но няма нищо страшно”, подчерта Ненчев и допълни, че отдавна се е знаело за ученията.

14 танка ще бъдат разположени временно в България, за временни учения, като след известно време те ще бъдат прехвърлени в Румъния. Към Министерство на отбраната няма искане за постоянно разполагане на техника на НАТО.

В споразумението от 2006 г. е ясно обозначено в кои случаи можем да приемаме чужда техника в България, коментира отново той и добави, че българският глас в НАТО е равен на гласа на Франция, Англия, САЩ или Канада. „Там не може да се реши нещо едностранно”, заяви министърът.

По думите му съвместните обучения тази година са повече от обикновено, но „няма нищо по-хубаво от това да се възползваме от чужда техника, за да тренира българската армия, особено предвид финансовото състояние и възможностите.

За критиките на Георги Първанов Николай Ненчев коментира: „Винаги съм се озадачавал от начина, по който говорят и действат българските социалисти, да не кажа комунисти”. „Първанов да не забравя, че е част от дясноцентристко правителство”, каза той и допълни, че според него би било нормално като си част от едно правителство, да се обърнеш и да разговаряш лично с човека, към когото имаш забележки.

„Ще си охраняваме сами въздушното пространство с наличната техника. Този въпрос е решен”, подчерта министърът на отбраната. Той обясни, че има пълната подкрепа и съпричастност на премиера Бойко Борисов. „Вероятно днес ще получа мандат за закупуването на нови многоцелеви самолети. Има вероятност и да се обърнем към страни съюзници с предложение за съвместна охрана”, каза още той.

Проверка на втори генерал

ДАНС извършва проверкa на втори генерал от Българската армия, което може да доведе до отнемане на допуска му до класифицирана информация заради подаден срещу него анонимен сигнал, съобщи военният министър.

Той не съобщи името на висшия офицер, но призна, че е имал среща с председателя на ДАНС Димитър Георгиев по този случай.

Преди няколко седмици бе отнет допускът до класифицирана информация на ген. Димитър Шивиков заради започналото разследване срещу него. Той е обвинен от прокуратурата за незаконно използване на свои подчинени да му работят по ремонта на апартамента. Отнемането на допуска принуди Шивиков да си подаде рапорта за напускане на армията.