Пострадалите нямат никакви права. Това каза Нели Петрова, майка на Лора, която загина на пешеходна пътека във Варна, и народен представител от ГЕРБ в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Повод за разговора стана поредната трагедия на пътя вчера, когато в Лесидрен две деца на 16 години загубиха живота си, след като бяха ударени от кола, участвала в нелегална автогонка.

„Този, който е убил, той не помни, той използва вратички в системата”, допълни още Петрова. Според нея,  държавата не е виновна за ситуацията, а самите шофьори. „Те са свикнали да карат с висока скорост, с алкохол, с наркотици, държавата не е виновна за липсата на първите седем години на един човек”, допълни още тя.

„Пресечната точка между самосъзнанието и закона трябва да започне с една промяна в самите нас”, каза Сергей Прокопиев от Асоциацията за защита на пострадали при ПТП. Според него, с общи усилия държавата и обществото трябва да се противопоставят на тези нелегални гонки.

Според адвокат Марин Марковски, „престъпната анархия в страната е ужасяваща”. „Държавата са конкретни хора, които трябва да си вършат работата, винаги може да се разбере кои са те”, допълни още Марковски. По думите на юриста, правосъдието се интересува от жертвите, но трябва да има добро правосъдие, което да се интересува и от извършителя. „Филип ще го задържат, нормално е да му повдигнат обвинение между 5 и 15 години. Няма вратички в системата, когато обвинението е доказано”, допълни още Марковски по повод трагедията в Лесидрен и какво ще се случи с 28-годишния шофьор Филип, убил децата край пътя.

„Родителите, в мъката си, не осъзнават какви документи разписват и какво следва, но има адвокатски хиени, които се възползват от мъката на такива родители”, каза Нели Петрова в студиото на „Тази сутрин”.

Междувременно, в пряко включване от Лесидрен, кметът на града Борис Нешев каза, че сам е бил свидетел на подобни незаконни гонки. „На площада свиреха гуми и чух колите, викам – да ги хванат на място. Обадих се на дежурната, но дойдоха по-късно и не можаха да ги хванат”, разказва той. Кметът на Лесидрен допълни, че и преди е имало оплаквания от незаконни гонки, но никога не са подавали официални сигнали до него.

„Кметът е бил свидетел, знае кои са момчетата, защо не свидетелства, да бъде вписан в акта”, коментира Сергей Прокопиев в студиото на „Тази сутрин” по повод изказването на Борис Нешев.

  • Войната в Украйна: Нови инциденти на Кримския полуостров
  • Трудно завръщане: 50 българи искат да напуснат Русия след инвазията в Украйна
  • Момиче без книжка катастрофира и уби своя приятелка
  • Възстановено е движението по пътя Русе-Бяла
  • Младеж и момиче загинаха при тежка катастрофа в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • След инцидента край Лесидрен: По-строги мерки срещу войната на пътя
  • Една жена загина, други двама са ранени при катастрофа на пътя Плевен-Луковит
  • Петима ранени заради 81-годишен на волана
  • Жена загина при катастрофа в Благоевградско
  • 10-годишно дете загина на пътя в Пазарджишко (СНИМКИ)

„Живите дължим усилия на мъртвите в рамките на възможното”, допълни адвокат Марковски.

„Със страх нищо няма да постигнем”, каза Нели Петрова и призова родителите на двете загинали деца да бъдат силни.