НАП: Парите за Дипломатическия клуб са били дадени от юридическо лице
Що се отнася до данъчната кампания, тази година за първи път се вижда превес на онлайн подадените декларации
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    4
Росен Бъчваров
Снимка: Ладислав Цветков

Приключи проверката, която НАП извършваше за продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна. Имотът беше придобит от трима младежи на 20-ина година и повдигна въпроса откъде те имат толкова пари – 8,5 млн. лв.

Има ясен произход на средствата, те са дадени от друго юридическо лице, обясни в „Тази сутрин” говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Как трима младежи си купиха Дипломатическия клуб в "Бояна" за 8,5 млн. лв.Парите зад сделката идват от друга фирма, разкрива бащата на управителката на фирмата

Няма как обаче да се каже кое е юридическото лице – така е по закон. Законът ясно казва, че резултатите от проверки и ревизии са конфиденциални. Имало е случаи, които сме искали да оповестим такава информация, но по закон няма как”, подчерта той

Работата на НАП е да изследва дали някой не е избягнал плащането на данъците – с това се занимаваме, подчерта Бъчваров.

Кои са новите собственици на Дипломатическия клуб в Бояна?21-годишно момиче и двама студенти спечелиха на търг имот на стойност 8,5 млн. лв.

Що се отнася до данъчната кампания, тази година за първи път се вижда превес на онлайн подадените декларации – към момента те са около 1000, докато хартиените декларации са около 5-600.

Първата данъчна декларация тази година е подадена в 00:19 ч., тя е за доходи от наем.  

„Всеки данъкоплатец е добре дошъл в офисите на НАП, но с онлайн услугите, които предлагаме, може всичко да стане и по интернет. Крайният срок изтича през май, но който плати до края на март и подаде данъчната си декларация онлайн, печели 5%”, припомни Бъчваров.

„Българинът става все по-изряден. Насърчаването, подкрепата са доста по-ефективни от наказанията и глобите. А и данъчната ни система е доста „евтина” – да се плати 10% данък е по-евтино, отколкото да се измисли схема за укриването им”, посочи той

Тази година има промяна в начина, по който се декларират доходите пред НАП – срокът е до края на април, но ако човек е направил грешка, той може да се проправи с коригираща декларация, еднократно – до септември.

Тази зимата започнаха и масови проверки във всички зимни курорти в България – по примера на летните проверки по морето.

Заедно с МВР НАП ще направи около 15 хил. проверки. При най-грубите данъчни нарушения обектите ще се запечатват, при това за срок от 1 месец.

Вижте още във видеото:

  • 0
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре