С ДПС сделка за съдебната реформа не сме правили и няма да правим. Това каза Найден Зеленогорски от Реформаторския блок в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според него е логично, когато управляващото мнозинство не е достатъчно за гласуване на промени в Конституцията, това мнозинство да се обърне и да очаква остатъка от другите партиите в парламента. „Това не означава, че една политическа сила е силен фактор”, поясни Зеленогорски, визирайки ДПС.

„Не сме отстъпили от позициите си, получихме повече от това, с което влязохме в преговорите” каза още реформаторът по повод съдебната реформа. Той допълни, че е противник на замеряне с изказвания по медиите. „Има легитимни формати на управленското мнозинство, в рамките на тези формати можем да чуем всичко, което партньорите искат да ни кажат”, каза Зеленогорски по повод коментарите от Бойко Борисов и Радан Кънев в края на политическия сезон.

„Няма опасност управляващото мнозинство да се разпадне”, категоричен е реформаторът. По думите му Реформаторският блок е трябвало да се разпадне още със създаването си, но не се разпада. „Ние сме единни в многообразието си, като Европейския съюз – трудно взимаме решение, но когато го вземем то се изпълнява”, каза още Зеленогорски.

Борбата с купения вот

В България няма ефективно действаща демокрация, смята Зеленогорски по повод данните за купуване на гласове в страната. Според него, обществото заслужава почтени и честни избори, а феноменът на купения вот в придобива особено застрашителни размери в страната.

„Ако държавата иска, тя може да се справи с този проблем”, каза още Зеленогорски. По думите му, за да се предотврати купуването на гласове, нарушителите трябва да се стреснат от сериозно наказание, регламентирано в законодателството.

Реформаторският блок предлага декриминализирането на подаването на сигнал за подкуп. Според Зеленогорски, в момента хората се страхуват, че ако подадат сигнал за приет подпук, те ще бъдат съдени за участие в престъпна схема. „В САЩ така са решени доста проблеми с корупцията”, каза още Зеленогорски.

„Нека покажем на хората, че имаме куража и силите да се справим с тези проблеми”, каза още той.

По повод електронното гласуване, Зеленогорски каза, че който иска да продаде гласа си, ще го направи, независимо дали става въпрос за нормално или електронно гласуване. „Но милион и половина избиратели в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас, а това е най-важното за нас”, каза още той.