България, като членка на Европейския съюз, трябва да търси общи решения на бежанската криза. Това каза Надежда Нейнски в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според посланика на страната ни в Турция опасност от бежански поток, идващ от южната ни съседка, има. „Тези хора, които са в тежко състояние, не се очаква да намалеят като количество”, допълни още Нейнски. По думите й „рискуваме да предизвикаме тежка хуманитарна катастрофа, ако не пропуснем бежанците на границата”.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия

„Има механизми, които могат да бъдат използвани при тази криза”, каза още Нейнски. Според нея трябва да се говори за съвместни действия между балканските държави, като в този разговор и Турция взима страна заедно с членките на ЕС. „Не е по силата на една държава да се справи с този поток от хора”, допълни още Нейнски.

„Много е важно тези хора да бъдат задържани в близост до размирните зони, а не да се разселят”, каза Нейнски. Според нея е важно, след като приключи конфликтът в родните им страни, бежанците да могат да се завърнат по домовете си. „Това е много важен принцип и Европа трябва да помогне финансово на държавите, гранични на конфликтните зони”, допълни още Нейнски.

Всичко може да се очаква по време на избори

Изборите, особено местният вот, са време, в което всичко може да се случи. Това каза Надежда Нейнски по повод предстоящия местен вот в България.

„На местни избори голяма част от партиите казват, че са спечелили, защото се мерят с предишни резултати”, каза още тя. Според нея ГЕРБ са готови за коалиция с ДПС на много места, като това много зависи и от Реформаторския блок.

„Съдебната реформа остави във всички ни един лош вкус. Трябваше да се направят преговори с всички сили, включително и с БСП”, допълни още Нейнски. Според нея единственият шанс за затвърждаване на позиции е единството на Реформаторите.

„Надявам се дясната коалиция да се запази, очакванията за реформи са именно към нея”, допълни още Нейнски.

Избори в Турция

Аз като посланик не мога да правя прогнози, а само анализ на фактите, каза Надежда Нейнски по повод престоящите парламентарни избори в Турция.

„Ситуацията с бежанците и фактът, че единствената мирна зона около Турция, е България, влияят на политиката в страната”, допълни още посланикът на България в Турция. „Предстои да видим какво ще се случи”, каза Нейнски.