Без ирония искам да благодяр на г-н Местан, защото в неговия стил и запзвайки достойнството си, всъщност той декларира, че цялата стратегия за дестабилизиране на мнозинството и правителството от страна на ДПС претърпя пълен неуспех. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите на министъра на местните избори в неделя ДПС се е показало като сила с регионално значение. „Не искам да бъда агресивен, Местан трябваше да запази достойнство. Благодаря за признанието, че стратегията не успя”, допълни още Москов.

„Извън студиата, организирани от всяка телевизия, останалата част от политическото внушение беше, че това не е кампания за местни избори, а подготовка за огромен трус в политиката – това не се случи”, каза Москов. Според здравния министър всяка партия в коалицията е потвърдила или подобрила резултата си на местните избори.

„Коалицията е стабилна и е получила нов кредит на доверие, когато фактите и цифрите говорят, всички трябва да мълчат”, каза още министърът.

По повод изказването на Цветан Цветанов, че Реформаторския блок дължи извинение на ГЕРБ, Петър Москов каза, че няма да води публичен спор с тях. „Като видя г-н Цветанов ще му обясня някои неща лично”, допълни още той.

„Всеки трябва да си даде сметка кое е първостепенно – стабилността на държавата или победата в Хайредин”, каза Москов. Според министъра сегашната политическа коалиция трябва да се превърне в траен стратегически съюз. „Алтернативата за ГЕРБ е или вечна опозиция, или съюз, за Реформаторския блок означава невъзможност за реализиране на политика”, каза Москов.

Следете, натискайте за референдума

Хората гласуваха с над 70% „за” електронното гласуване и референдума влиза в Народното събрание. То е длъжно да се съобрази с българските граждани, но следете и натискайте и ще видите кой ще бъде против. Това каза здравният министър Москов по повод проведения национален референдум.

Според Москов ако има елетронно гласуване дългата процедура по предаване на изборните книжа ще бъде значително облекчена.

„Не може да има противоречиви инструкции за избори, не може за референдума да се пита „искате ли?”, а за всичко останало да се бутат бюлетините в ръцете”, каза Москов. Той определи това като лошо свършена работа.

Кошмарът в „Арена Армеец”

Според здравният министър е недопустимо безобразие изборният процес да се превръща в изпитание за психиката и здравето на хората.

„Има ясни отговорности по избирателния процес, те са свързани с инструкции на избирателната комисия и на общинската комисия”, каза Москов. Според него ако правителството се беше намесило в отчитането на изборните книжа и системата, това е щяло да подложи на съмнение честността на вота.

„Моята диагноза е, че от организационна гледна точка и за ЦИК и за ОИК това е тежък провал”, каза Москов.

Волен Сидеров и депутатския имунитет

Искам да се обърна към зрителите – моля, нямайте ни най-малко съмнение в психическата изрядност на Волен Сидеров. Това каза д-р Петър Москов по повод последния скандал с нахлуване на Волен Сидеров в сградата на НАТФИЗ.

„Тук не говорим за отклонения, а за добре програмирани действия и желание да се търси скандал”, категоричен е здравният министър.

На въпрос дали трябва да се преразгледа и премахне депутатския имунитет министър Москов отговори: „Не просто смятам, а съм абсолютно убеден”.

„Аз съм министър, нямам имунитет. Претендирам, че върша някакви неща, които са важни и се опитвам да живея законосъобразно. Ако наруша закона съм третиран като вас. Нямам нужда от имунитет, както и голямо количество от народните представители нямат”, допълни още здравният министър.

Според него имунитет трябва да има върху политическите предложения на депутатите, но той да не е валиден в живота и за наказателни престъпления.

„Нека видим кой ще бъде против отпадането на референдума”, каза министърът.

Данък „вредни храни”

Данъкът не е за вредни храни, а за здраве, категоричен е здравният министър.

Москов  подчерта, че не става въпрос за храна от първа необходимост. „Говорим за храни, без които не можем и които със исгурност водят до проблеми със здравето”, допълни той.

„Аз знам в каква дискусия влизам, по цял свят има подобни закони и винаги са съпроводени с агресивно отношение, но като баща, лекар и министър ви казвам, че ситуацията е тревожна”, каза Петър Москов. Той подчерта, че здравето на хората е много по-важно от идеологическата доктрина на всеки човек.

Министърът предложи хранителната индустрия да изпраща лобисти, които да застанат срещу лекарите и да водят разговор с тях. „Трябва да сме в диалог с индустрията, целта да се храним здравословно трябва да е цел на нацията”, категоричен е здравният министър.