Никъде няма такива бюлетини като у нас, които да се печатат като защитени книги. Това заяви в „Тази сутрин” проф. Михаил Константинов, след като във вторник стана ясно, че БНБ няма техническата възможност да подготви бюлетините за местните избори през есента.

Бюлетините са 30 милиона, като са 4000 вида, което означава, че машините трябва да се пренастроят 4000 пъти, посочи Константинов, като допълни: „Пълна дивотия е да се печата такъв вид бюлетина в европейска държава”.

Според него няма как да бъде спазено изискването на Изборния кодекс БНБ да печата бюлетините, тъй като централната банка няма техническата възможност за това.

По думите му решението за толкова защитени бюлетини е „опит за саниране на аферата „Костинброд”.

Имаме навика да създаваме някакви нормативни текстове и после да казваме, че те не могат да се изпълнят, каза проф. Константинов и допълни, че е крайно време да започне да се мисли за последствията от действията.

Михаил Константинов коментира и напрежението между българи и роми в Гърменско, като подчерта, че в България етнически конфликт няма, но политиците използват ромите. „Незаконни къщи се бутат не когато стане село, а в момента, в който се появи къщата”, коментира той и допълни, че въпреки наближаването на изборите трябва да се действа и да има равенство пред закона.

Гледайте целия разговор във видеото: