Истерията, която създава ГЕРБ за бюлетините в момента, е опит на управляващите да повторят Костинбродската афера многократно. Това заяви в „Тази сутрин” депутатът от БСП Мая Манолова, след като стана ясно, че БНБ не може да напечата бюлетините за вота наесен според изискванията на Изборния кодекс, който тя подготви.

Тя каза, че поема своята отговорност за текста в кодекса за бюлетините, като посочи, че управляващите са имали половин година да направят промени в законодателството. „Всички активисти на ГЕРБ ме атакуват жестоко заради кодекса, но никой от тях не написа и ред”, коментира тя.

Депутатът от левицата подчерта, че трябва да остане защитата на бюлетините и да има контрол в отпечатването им, защото в противен случай се готви нова афера „Костинброд”. „Имам цял списък със сигнали от хора за нарушения в печатниците преди избори”, защити тя тезата си.

„На последни местни избори в костинбродската печатница хора са обявили, че в деня преди изборите са попълвали хиксчета. Велизар Енчев го е разбрал и потвърди пред мен”, заяви Манолова и допълни, че и Асен Агов, и Меглена Кунева, и „Протестна мрежа” са сигнализирали за проблеми с бюлетини на предишни избори.

Мая Манолова каза, че е получила снимка на около 50 000 бюлетини, пазени в областна управа от май 2013 г. до декември 2014 г. Тя обаче отказа да покаже снимката, преди да направи собствено разследване по случая, като отбеляза, че хората много се страхуват, в момента правя разследване. „Това са от тръгналите бюлетини от Костинброд”, каза все пак тя.

„Хора от различни политически сили с различни възгледи не искат безконтролно печатане на бюлетини”, каза депутатът от БСП. Това, че ГЕРБ 5 месеца преди изборите започват да създават истерия не е мой проблем, трябва да има контрол в отпечатването на изборните бюлетини, отбеляза тя.

Провокирана от разговора, по телефона се включи и депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която заяви, че думите на Манолова са измислица и става дума за предизборно хвърляне на кал. „Костинброд няма – и съдът, и прокуратурата го доказаха”, заяви тя и допълни, че вече се съмнява във всичко, което казва Мая Манолова.