„Всички бяхме много ядосани от това, което се случи пред Народното събрание. Полицията е една маша. Това е една група наемници, която позори пагона си”, смята Манол Глишев, който снощи е присъствал на побоя пред Народното събрание.

Пред сградата на парламента вчера се проведе протест срещу промените в Изборния кодекс. По-късно стана ясно, че полицията е задържала един от неформалните лидери на протеста – Филип Николов, баща на Деси Николова, станала популярна от снимка от протестите „Орешарски”. Филип Николов е задържан заради удар на полицай.

По-късно в социалните мрежи се появиха видеоклипове от побоя.

МВР лъже, защото този удар трябва да се докаже. Това не е вярно и ще се окаже, че това е институционална лъжа”, коментира Глишев.

По думите му протестиращите са видели необозначена кола на МВР паркирана на инвалидно място. В автомобила били натрупани полицейски шапки, жилетки и палки, имала и стикер на МВР.

„Опитах се да мина покрай колата и един униформен се опита да ме спре. Последства спречкване и, неясно защо, един от полицаите много артистично падна на земята”, поясни Глишев.

„Попитахме полицаите защо техен автомобил е паркирал на инвалидно място, те саркастично ни казаха да викнем КАТ, изсмяха ни се. Единствената провокация в тази ситуация беше ограничаването на правата на гражданите свободно да минат по тротоара”, допълни Иво Дошев, свидетел на цялото нещо.

Реално видеоклиповете показват, че няма удар. Има някакво бутване по рамото на полицая, той прави две крачки назад, удря се в знака, оглежда се и артистично пада на земята и започва да се държи за главата”, допълни Дошев.

Според протестиращите, промените в Изборния кодекс и среднощното им гласуване, подобно на „махленски пазарлък”, по никакъв начин не стимулират гражданите да гласуват.

„Снощният сблъсък е предизвикан именно от тези проблеми, защото избирателният закон е истински позор”, заяви Манол Глишев.

Те заявиха, че протестите ще продължат.