Мерките, предложени от министъра на здравеопазването Петър Москов за реформи в системата, продължават да срещат и подкрепа и съпротива в сектора, стана ясно от разговора в студиото на „Тази сутрин” с проф. Генчо Начев, изп. директор на УМБАЛ „Света Екатерина” и д-р Дечо Дечев, бивш директор на УБ „Св.Иван Рилски”.

„За да тръгнеш да правиш приватизация на един сектор, трябва да имаш доказателства, че той не работи добре. Когато имаш заведения, които работят добре, нямаш основания за това”, обясни д-р Дечев.

По думите му новата методика за лимитите ще доведе до повече задължения и до разрушаване на държавния сектор, който да може в последствие да се приватизира.

Не мога да повярвам, че който и да е министър ще иска да съсипе този сектор, отвърна от своя страна проф. Начев. Няма директор на болница, който да харесва новата методика с лимитите, но това е временна мярка, посочи той.

„За мен първо трябва да се почне с приватизация на дейността, което е закъсняло, защото държавата и в момента няма пари да поддържа здравеопазването”, посочи директорът на „Св. Екатерина”.

Според д-р Дечев в момента моделът включва монополист Национална здравна каса, монополист Български лекарски съюз, които преговарят заедно, и търговски дружества, на които касата плаща. „Кажете ми с какво така наречената реформа на д-р Москов промени този модел? С абсолютно нищо!”, заяви той и допълни, че след като няма нито една промяна в модела, но може да се говори за реформа. „Извършваме оперативни действия в един модел, който не променяме”, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото: