Интелектуалци, културни дейци и граждани ще протестират днес в София срещу назначаването на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Очаква се кинодейци да внесат в парламента и протестна декларация.

Вчера на двучасова пресконференция Бинев обяви, че е най-подходящ за поста. Според него хората го критикували, без да го познават. Той се извини, че преди 2 години участва в щурм на обществената телевизия и обяви, че ще се бори за освобождаване на медиите от зависимостите.

Това обаче не убеди дейци на културата и журналисти, че бившият евродепутат ще защитава интересите им, като изразиха възмущението си от назначението пред „Тази сутрин”.

По думите на журналиста Еми Барух това назначение е „разпад и порнография”, като подчерта, че Бинев начело на комисията по култура е подигравка срещу цялата културна общност. Според нея тази кандидатура не е интересна, а по-интересни са хората, които влязоха в политиката с обещанието за нов морал, а сега назначават такива хора.

Според актьора Петър Калчев културата ще продължи да съществува въпреки всичко, но не е сериозно човек, който е искал да отговаря за еврофондовете да приеме комисията по култура, защото не е имало какво друго.

Христо Пъдев от „Младежкия театър” пък отбеляза като положително това, че всеки пост става горещ, като хората следят какво се случва и са чувствителни на управляващи със съмнителен морал.

Актьорите настояха управляващите да спрат да се подиграват с тях, както са го правили през последните години.

В същото време един от защитниците на Бинев от гилдията – Кристина Димитрова, заяви, че той е спонсор на много събития и е наясно с меценатството. По думите ѝ депутатът от Патриотичния фронт има сериозен административен капацитет .

Според артистичния директор на ансамбъл „Българе” Николай Божков трябва да се видят резултатите от работата на Бинев преди да се съди и критикува.

Защитниците на новия шеф на комисията по култура призоваха да се даде възможност на човек, който е с големи амбиции, като подчертаха, че според тях на този пост трябва да бъде неутрален човек, който да защитава всички отделни сфери в културата.

Вижте какво още си казаха двата лагера във видеото!