Получих вътрешна информация (за избягване на обществена поръчка в МВнР – б.ред.) и подадох сигнал към прокуратурата, а тя намери за уместно да започне досъдебно производство и да повдигне обвинения, коментира в студиото на „Тази сутрин” депутатът от левицата Кристиан Вигенин, бивш министър на външните работи.

Гост в „Тази сутрин” беше и обвиненият зам-министър Христо Ангеличин, но Вигенин не пожела да остане за разговора с него и евентуално да вземе участие, тъй като по думите му това не било очна ставка.

Именно след сигнал на Вигенин беше повдигнато обвинение на зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин.

Според държавното обвинение Ангеличин е злоупотребил със служебно положение, като не е спазил Закона за обществените поръчки при процедура за закупуване на компютърни телефонни централи в 12 задгранични представителства.

По думите на Вигенин общата сума за телефонните централи е близо 1 млн. лв. и в малките посолства, например, новите централи ще се изплатят едва след 20-30 години.

В студиото на „Тази сутрин” Вигенин обяви още, че МВнР е похарчило и 200 хил. лв. за функционален анализ – документ, от който после не е произлязло нищо.

Няма случай по мое време МВнР да не е обявило поръчка или да е изхарчило неправомерни суми, поне не и за такива разходи, които стигат до заместник-министър или министър, направи паралел той.

Преди това Вигенин коментира и евентуалната роля на БСП в служебния кабинет, подготвян от президента Румен Радев.

Той обаче беше категоричен, че в бъдещия служебен кабинет БСП няма да участва нито с кадри, нито да се меси по друг начин. Може да дава само съвети, но само така, че да не изглежда сякаш кабинетът е правен от БСП.

„Радев има още няколко дни и даде ясна заявка, че това ще е експертен и професионален кабинет. Президентът ясно посочи какви са неговите приоритети и част от тях съвпадат с нашата политика – той говори за социалната тематика, образованието, безработицата”, посочи Вигенин.

Вижте още във видеото: