Гнилите ябълки в съдебната система по думите на посланика не са гнили ябълки, а тумори и съм го казал преди години. Това заяви омбудсманът Константин Пенчев в „Тази сутрин”. Той защити избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

„Казвам, че категорично не харесвам ВСС и той взима скандални решения, като това за уволнението на Камен Ситнилски. Но ВСС е органът, който избира шеф на ВКС и не мнението на няколко журналисти е меродавно за това дали е добър или лош изборът на Лозан Панов”, каза Пенчев.

Той обясни, че е работил с Панов и няма никакви съмнения в прозрачността на избора. По думите му тези, които са застанали зад другия кандидат – Павлина Панова, не са съдиите на България и общественото мнение.

Наблюдавам една агресивна амбиция за овладяване на този пост. От години съюзът на съдиите се е превърнал в кадрови център на ВСС и Павлина Панова беше тяхна кандидатура, посочи още обмудсманът.

Според него в съдебната система има много вътрешни зависимости. И това не са гнили ябълки, а тумори, допълни той.

Константин Пенчев критикува и министъра на правосъдието Христо Иванов, че не е присъствал на избора на председателя на ВКС, като отбеляза, че не му прави чест. По време на избора Иванов, заедно с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, беше в латвийската столица Рига, където се проведе неформален Съвет на министрите на ЕС.

Гледайте целия разговор във видеото: