След като модните специалисти определиха синия тоалет на посланика ни в Белгия и Люксембург Мая Добрева като моден гаф, темата предизвика коментари и в дипломатическия свят.

„Хората са стъписани от тази нелепост”. Това каза бившият посланик на България в Белгия и Люксембург Леа Коен в студиото на „Тази сутрин”.

Според Коен не само облеклото на Мая Добрева не отговаря на изискванията към дипломати от подобен ранг. Те трябва да имат още натрупан политически опит, изграден обществен авторитет, както и да говорят поне два езика.

Снимка: МВнР

Големият проблем обаче не е облеклото на г-жа Добрева, а това, че хората едва сега научиха, че съществува такъв дипломатически представител, който всъщност е толкова важен, смята бившият посланик.

Според нея в случая става въпрос за представител на страната ни, който не е подходящ за позицията си.

По повод другия дипломатически скандал, който привлече световното внимание към България – избирането на нов генерален секретар на ООН, Леа Коен коментира, че кандидатурите и на Ирина Бокова, и на Кристалина Георгиева са били обречени на провал.

„Смятам, че г-жа Бокова стана жертва на някои лични действия и на тези на своята партия”, заяви тя и припомни, че още през 2008 г. е било „подсигурено” ветото на Великобритания при гласуването. Британските дипломати не са забравили, че тогава президентът Георги Първанов обеща, че ще подкрепи и ще съдейства на Аржентина в спора за Фолклендските острови.

През 2011 г. пък, когато ЮНЕСКО, под ръководството на Ирина Бокова, призна Палестина за  пълноправен член на организацията, тя е загубила подкрепата и на САЩ, коментира още Коен.

Според бившия посланик Кристалина Георгиева също не е имала шансове да оглави ООН, тъй като е била издигната прекалено късно.

Вижте във видеото какво разказа Леа Коен за годините си като български посланик: 

Снимка: bTV