Викат ме в прокуратурата заради доносници, клеветници и лъжци, нямам практика да заобикалям закона. Това заяви в „Тази сутрин” кметът на Ботевград Георги Георгиев, който в понеделник беше отведен за разпит в прокуратурата.

„Вчера ми беше връчено прокурорско постановление, пристигнах си там, дори закусих през прокуратурата”, каза кметът. Той обясни, че е бил призован само веднъж от прокурор Ангелов, но тогава е бил възпрепятстван и е представил болничен лист.

„Няма от какво да се крия и какво да се страхувам – предписано ми е лечение затова не съм отишъл първия път”, посочи Георгиев.

Прокуратурата се самосезира след репортаж, който bTV преди време. Стоян Георгиев разказа за фирма от Ботевград, спечелила апетитна обществена поръчка. Става въпрос за превоз на земна маса. Според общински съветници от Ботевград общината плаща за 10 километра път, докато реално изминатото разстояние е само 500 метра

Разстоянието между депото за отпадъци и тази купчина пръст е 10 километра според кмета на община Ботевград Георги Георгиев. Общински съветници са измерили, че разстоянието е 20 пъти по-малко.

Този спор щеше да е комичен, ако не струваше на данъкоплатците повече от милион и 300 хиляди лева. Одит на сметната палата показва, че при строежа на депото за отпадъци фирмата - изпълнител е получавала пари за извозване на земна маса за 10 километра от площадката, а в действителност е возила пръст само на 500 метра.

Пред публика кметът ни увери, че разстоянието е 500 метра само на пръв поглед. Загубите за бюджета според доклада на сметната палата обаче са за 1 339 288 лв.

Днес кметът отново отрече да е правил каквито и да е нарушения. „Всички обществени поръки се изпълняват по закона. Опозицията в Ботевград тиражира клевети”, посочи той. По думите му въпросите на прокуратурата са били кратки и „не толкова значителни”.

Георги Георгиев каза, че има намерение да се кандидатира и за нов мандат, въпреки че ГЕРБ свали доверието си към него. Имам предложение от поне 3-4 партии да бъда издигнат. Аз не съм кмет на нито един партиен лидер, а на гражданите на Ботевград”, заключи той.

Гледайте цялото интервю във видеото: