Кметът на Ботевград Георги Георгиев, който стана популярен със спорната си преценка за разстояние, обяви в „Тази сутрин”, че срещу него и общината, която оглавява, се води кампания, подплатена от лъжи.

Преди близо две седмици bTV постави редица въпроси, свързани със спорни решения на местната управа. Сред тях бяха обявени от Сметната палата злоупотреби за над 1,3 млн. лева, платени при строителството на депото за битови отпадъци в Ботевград. Там фирма вози пръст на 500 метра, а получава пари за 10 километра.

Днес в предаването Георгиев обяви, че в докладите на Сметната палата и на Агенцията за държавна финансова инспекция не съществуват твърдения като нанесена щета, вреда или злоупотреба с бюджета. Посочената сума от СП той обясни така: „Вероятно четете предварителния доклад. Общината има право да го оспорва, направили сме го и това е отпаднало”.

Друг акцент от дейността на кмета и семейството му е препродаване на имоти на „изгодна” цена. В един от тях – инвестиция за практиката на дъщерята на кмета – бъдещ архитект, Георгиев дарил 170 000 лева. Той и съпругата му теглили ипотечни заеми в размер 425 000 лева, за да си го позволят.

Иначе кметът разполага с месечно чисто възнаграждение 2800 лева, гласувано му от общинския съвет.

Интересен момент от местното благоразположение на Георги Георгиев е път, който стига до неговия имот. По думите му той бил изграден с пари на семейството – 9000 лева за асфалт. Връзката му с общинския път пък станала след искане като гражданин. Според него в района има поне 200 имота, макар че на кадрите, заснети от bTV, се виждат само няколко къщи и фургон с кошери.

На твърденията на репортера Стоян Георгиев, който бе на мястото, кметът отговори: „Вие сте били там и не сте знаели какво сте гледали”.

След като намери аргументи да се противопостави на всички зададени му въпроси, Георги Георгиев попита: „Един кмет няма право да живее ли?”.