Очаква ни поредната топла зима, температурите в цяла Европа ще са с 1-2 градуса по-високи от нормалните. Тази прогноза направи в предаването „Тази сутрин” климатологът доц. Георги Рачев.

Той призна, че не се сбъднала последната му прогноза, направена в ефира на bTV, че първият сняг ще падне между 22 и 29 ноември. Сняг тази седмица ще има само по най-високите места, в София няма да падне сняг засега, обяви Рачев. Той не се ангажира с прогноза дали в столицата ще има сняг за Коледа.

Рачев коментира отминалия бурен циклон, който нанесе много щети в цялата страна. По думите му той е бил очакван, но няма име.

Поставянето на имена на циклоните датира от Втората световна война. Първо американците са започнали да кръщават тропичните циклони, 1953 година започват да им дават женски имена, а от 1979 година са включили и мъжки имена.

„Берлинският свободен университет е приложил чисто икономически подход като са регистрирали едно дружество, което срещу заплащане ти гарантира, че името ти ще се появи някога на картата. За да кръстиш един циклон, плащаш 235 евро, а за антициклон – обикновено се слагат женски имена и те се задържат по-дълго - 355 евро. Чака се 6-7 месеца”, уточни климатологът.