Лидерът на ВМР и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви в „Тази сутрин”, че спорният паметник на цар Самуил му харесва.

„Един български владетел трябва да има по-класически и изчистен образ. Мисля, че това е нормалният начин. На мен и на голяма част от българските граждани им харесва”, каза той.

Монументът породи редица коментари заради мястото, на което е поставен, вида му и отразяващите светлина очи.

„Имаме странното качество да оплюваме всичко. Какво не им харесва? Аргументи най-различни, глупави. Къде да бъде поставен? В краен квартал да го нарежат с флексове ли?, попита Каракачанов.

Според него българските владетели трябва да бъдат изобразявани точно по този начин, за да не се чудят хората „мъж ли е, жена ли е, животно ли е, кентавър ли е”. „Когато правиш скулптура на велик български владетел, нормално е да е разбираем. Ще го гледат не само културтрегери, а и деца”, обясни политическият лидер.

Той уточни, че поканата към македонския премиер Никола Груевски да присъства на откриването е била знак на добра воля. „Съвсем нормално е България и Македония като страни с един и същи народ, с обща история, заедно да отбелязваме подобни събития. Би следвало да откликне. Може би още не са узрели", смята Каракачанов.