Моята репутация е, че не се поддавам на натиск. Това каза новият председател на Софийски градски съд Калоян Топалов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Това е добра новина за системата като цяло, защото нещата ще могат да се случват по нормален начин”, допълни още той. На въпрос дали се страхува от външен натиск, Топалов каза, че не се е замислял.

„Има една приказка – който се страхува от мечки, не ходи в гората”, каза още той. Топалов допълни още, че е приел поста в СГС с кауза и на лична отговорност. „Ако заплахи са неща, които могат да ме спрат, нямаше да предприема тази стъпка”.

Гнилите ябълки в СГС

„Лично не се познавам със съдя Румяна Ченалова”, каза още Топалов. По думите му когато тя е встъпила в длъжност, той е бил преподавател в Националния институт по правосъдието. „Тя не се яви на нито едно обучение или курс”, поясни Топалов.

Според него ръководството на съда трябва да потърси отговорност при такъв случай. „Контролът става много просто – с контакт и искане на доклади, въпрос на организация е”, допълни още Топалов.

„Преди всичко е въпрос на среда, в която виреят гнилите ябълки, когато тя бъде изключена – те ще изчезнат”, поясни съдията. На въпрос дали се упражнява външен натиск върху СГС, Топалов отговори, че върху него лично не се е случвало. „За това говорим за гнили ябълки. Този процес е осъществяван върху тези хора”, поясни още той.

Случайно разпределени дела

„Да, до този момент има съмнение дали случайно се разпределят делата”, каза Топалов. По думите му външни компютърни фирми, които се занимават с поддръжката на СГС, са имали неограничен достъп до системата, включително и до персоналните компютри на съдиите. „Трудно е да се каже кой е позволил този достъп”, подчерта той.

Според Топалов е имало рискове от злоупотреби, защото дори в момента някои компютри „излъчват навън”.

„Това е първата ми цел – да осигуря сигурност на системата”, добави още той.

„За мое нещастие ще трябва да направя първо много неща в различни насоки. На първо място е сигурността на системата, после провеждане на политика по отношение проверка на натовареността на отделните съдии, както и сериозна проверка на администрацията”, поясни Топалов.

Новият председател на СГС подчерта, че осъзнава позицията си. „Чака ни много тежка и трудна задача”.

Целия разговор чуйте тук: