Какво означава вариантът нов кабинет в рамките на този парламент
Това е един кабинет „Борисов 3”, ние оставаме в опозиция, категорични бяха от левицата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
2111237990.jpg
Снимка: bTV

Какво означава вариантът нов кабинет в рамките на този парламент? И Патриотичният фронт ли ще е мандатоносителят? Каква ще бъде подкрепата на ГЕРБ и позицията на БСП – за да коментират тези въпроси след вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) в студиото на „Тази сутрин” бяха Валентин Радев от ГЕРБ, Атанас Зафиров от БСП и Румен Христов от РБ.

Ще има ли ново правителство в рамките на сегашния парламент? (ОБЗОР)Премиерът в оставка Бойко Борисов не отрече възможността ГЕРБ да подкрепи кабинет, излъчен с мандата на друга политическа сила

„Да, лидерът ни каза, че ние ще подкрепим такъв кабинет, ако мандатоносителите намерят смелост и програма, която да преведе страната през политическата криза”, каза представителят на ГЕРБ Валентин Радев.  

На въпроса дали министри на ГЕРБ биха участвали в такъв кабинет, каквато заявка вчера направи Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Радев отговори, че предстои това да се уточни, но като цяло ГЕРБ имат много успешни министри.

Валери Симеонов: Ние ще направим правителство, защото това е доброто за БългарияИмаме пълното съзнание, че можем да бъдем провалени, каза още лидерът на Патриотичния фронт

БСП има категорична позиция – ние оставяме опозиция в този парламент, ясен беше Зафиров.

Той попита кога всъщност Борисов е казал, че ще подкрепи правителство на реформаторите или на патриотите. „Преди шест дни той каза, че няма да го подкрепи. Защо стана тази промяна? За да се заметат следите”, предположи Зафиров.

За да решим дали да подкрепим такъв кабинет, трябва да е ясна каква ще е програмата му, обясни Румен Христов.

Според него президентът вероятно ще връчи мандата на патриотите, а не на реформаторите – защото ПФ са взели повече гласове от РБ на президентските избори, а и от ПФ имат нагласа да формират кабинет.

Симеонов показва отговорно политическо поведение – каза, че дори и БСП ще потърси за подкрепа – т.е. готови са да търсят всички експерти, само и само да преведем държавата през кризата, добави Радев.

Това бавене е доста притеснително, коментира пък Зафиров желанието на президента да намери начин за формиране на нов кабинет в рамките на този парламент.

Бойко Борисов: Оставям ПФ и РБ да поемат отговорностКойто иска да има мандат, да си има премиер и министри, каза след КСНС премиерът в оставка

„Това е опит за гарантиране на собственото му политическо бъдеще, това е един кабинет „Борисов 3” – хората са същите, целта на Плевнелиев явно е да си гарантира следващото еврокомисарско място. БСП няма да участва в този сценарий”, категоричен беше представителят на левицата.  

Няма как с 38 народни представители да участваме във властта, предсрочните избори трябва да са в края на март, е позицията на БСП.

„Не мога да разбера за какво тежко положение се намира България сега – всички обясняват в какво блестящо състояние е България. За какво тежко положение говорите? И защо си подавате оставката?”, обърна се Зафиров към представителите на ГЕРБ в задочен спор.

Борисов няма да премиер, това е ясно, но ще подкрепяме политики, които и досега са подкрепяни от кабинета, каза още Радев.  

Вижте още във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре