Върнахме за редактиране и доработка новия план за управление на Витоша. В него бяха предвидени на около 40 процента от територията на парка да се развиват дейности, свързани със ски спорта. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Тя поясни, че предложението не е обосновано и трябва в документа да се прецизират зоните за развитие на ски туризъм. „Законът позволява развитието на ски туризъм, но трябва да са ясни зоните и режимите”, допълни тя.

Според Василева в този план за управление няма конкретни идеи и планове за застрояване на Витоша, а касаят опазването на околната среда.

„Трябва да се съобразяваме изцяло с изискванията на ЮНЕСКО за Национален парк „Пирин”, допълни Василева. Там е забранено развитието на ски спорта с изключение на двете буферни зони.

„Там е позволено, но трябва да се минат процедурите за оценка на въздействието върху околната среда. На нито една друга територия не могат да се изграждат такива”, поясни екологичният министър.

Във връзка с репортаж, излъчен в предаването, Василева допълни, че е необходимо да се полагат усилия за модернизация на лифтовите съоръжения. „Трябва да има отговорно отношение към извършваните дейности, да се спазват правилата и законите”, допълни тя.