Решение на Иван Искров е дали да подаде оставка. Политиците не могат със сила да искат отстраняването му. Ако те натиснат гуверньора на БНБ да си подаде  оставката, той ще получи  институционална защита от Европейската централна банка.  Това заяви пред bTV банкерът Левон Хампарцумян в петък.

Ден по-рано Реформаторският блок в нарочна декларация поиска оставките на Искров и на шефа на КФН Стоян Мавродиев, тъй  като „вместо да градят доверие двамата са превърнали институциите във фактори на нестабилност за финансовата система”. 

От ГЕРБ обаче не показаха особен ентусиазъм по темата и предпочетоха да „задържат топката”.

По думите на Хампарцумян най-виновни за кризата в КТБ и схемата, която се разигра, са Цветан Василев и директорите му.

Най-важният въпрос е дали ще разберем какво е станало с КТБ и какво ще правим оттук-нататък, за да не се получи подобна конфигурация с политици, банка и корумпирани хора, допълни той.

Гледайте оттук-нататък къде ще отидат активите на КТБ - дали ще се върнат във фонда за застраховка на финансите. Съдейки по това къде ще намерите активите, може да си правим изводи за причинно-следствените връзки за фалита на КТБ, поясни Хампарцумян и уточнението, че не е наясно с всички причинно-следствени връзки в ликвидираната банка.
 Подозираме някои неща, но доказателствата трябва да се дадат от БНБ, КФН и т.н. Искров може да е подозирал някакви работи, но се е изумил от мащаба на това, което се случва, допълни той.

Според Хампарцумян  реформи у нас ще се случат, ако има натиск от хората. „Ако медиите, профсъюзите и прочие скачат срещу реформите, такива няма да има”, смята Хампарцумян. По думите му това шарено правителство ще взима относително трудно решенията.

Бих препоръчал хора с нормални спестявания да не се занимават с финансови спекулации. Няма опасност за парите, тъй като сме във стабилен валутен борд, посочи още той на въпрос за финансите на хората в страната.

Хапрацумян коментира и влизането в еврозоната: "Не се отдалечаваме, а просто няколко правителства нямаха куража да заявят, че влизаме там", смята той.