Спецоперацията на ГДБОП, за която още вчера сутринта вътрешният министър се похвали, че е предотвратила убийство, е ангажирала с работа служителите на МВР-дирекцията и през нощта.

Цветан Цветанов съобщи пред bTV, че са претърсени пет адреса, на един от които са открити бидони с около 2-3 тона химическо вещество, предвидено за производството на синтетични наркотици. Намерени са и основните елементи, които подреждат пъзела на планираното покушение – пистолет със заглушител, снимка и адрес на мишената.

През днешния ден предстоят експертизи, а усилията на служителите на ГДБОП ще бъде концентрирани в разкриването на мотивите за подготвяното покушение, уточни Цветанов.

Черногорец и трима арменци бяха задържани късно снощи при спецоперация за готвено убийство. За организатор и поръчител на покушението е сочен гражданинът на Черна гора, който е в архивите на полицията за притежание на наркотици. Лежал е в български затвор, има 10-годишна забрана за влизане в страната. Задържан е с фалшиви документи за самоличност, с които пребивавал в България. Един от арменците пък се издирва с червена бюлетина от Интерпол.

Въпросителната около името на мишената, чийто живот се оценявал на 30 000 лева, обаче остава. Вътрешният министър отказа да съобщи самоличността му, тъй като днес предстоят разговори с него, за да бъде изяснено дали е имал контакт с организаторите на „мократа поръчка”. За скритото лице се знае само, че е български бизнесмен, регистриран в полицията за измами.

И докато МВР „дава за пример” пресичането на убийства, безуспешната до момента работа по откриването на местонахождението на братя Галеви принуди вътрешният министър за пореден път да заяви, че са предприети необходимите мерки по откриването им.

В попрището си на основно лице в ГЕРБ по изборните въпроси Цветанов коментира загубата на Кюстендил на частичния вот през уикенда. След като Бойко Борисов обяви, че резултатът, който осигури победа на БСП, е купен от „червените”, вицепремиерът каза, че без ромските гласове позициите са щели да бъдат изравнени.

Цветанов подкрепи премиера и в мнението му за разпада на Синята коалиция, преповтаряйки, че като част от ЕНП десните винаги са приветствани от ГЕРБ за евентуална съвместна бъдеща работа. Атаките на Иван Костов срещу МВР обаче показвали, че няма ясна политическа воля в борбата срещу престъпността, а и не бил искрен в подкрепата си, коментира Цветанов.