Основен приоритет на Столична община е да не допусне заледяване по основни улици и булеварди в София, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в „Тази сутрин”. Тя увери, че ще бъдат налагани глоби на фирмите и гражданите, които не изпълняват задълженията си и не почистват снега и леда.

По думите ѝ Столичният инспекторат поддържа връзка с домоуправителите на съответните блокове. „Етажна собственост трябва да се организира при почистването на тротоарите, а ако не го направи, подлежи на глоби. До момента са наложени 160 глоби по фиш, които са в размер на 10 лева”, подчерта Фандъкова.

„Това са средства, които се събират веднага. В противен случай физическите лица подлежат на санкция до 500 лева. Трудно се налагат глобите, защото не е лесно на инспекторите да се свържат директно с домоуправителите. Апел към гражданите ми е да имаме съзнанието да почистваме пред блоковете си, защото зимата е тежка”, каза още тя.

Приоритет са и улиците и булевардите, по които се движи масовия градски транспорт. „Тази нощ са обработвани опасни и стръмни участъци срещу заледяване. Температурите са ниски и трябва да бъдем внимателните, както при шофиране, така и при движението по тротоарите”, обясни кметът.

Тя подчерта, че част от тротоарите са ангажимент на почистващите фирми, като Столичният инспекторат следи как се извършва поддръжката им и глобява при нарушения. „За почистването на тротоарите, които са прилежащи към офиси, магазини и жилищни сгради, отговорност носят управителите или домоуправителите”, припомни Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ по пътя за Витоша и по-точно за хижа „Алеко” е имало проблем с почистването при първия сериозен снеговалеж. „За този ден фирмата получи сериозна санкция. По договор ако над 5% не е почистена територията, фирмата не получава нищо – тоест се санкционира на 100%”, съобщи тя.

Според кмета сериозен проблем са ледените висулките и по тази причина звеното за реакция при кризи обикаля града. Там, където има висулки под мостове и подлези, реагират веднага. „За висулките по високите сгради се дават предписания на управителите и домоуправителите. На тези места трябва да бъдем много внимателни”, посочи кметът на Столична община.

„Нашият ангажимент е да се осъществява нормалното движение при зимни условия. При тези ниски температури и динамична метеорологична обстановка не можем да очакваме ситуацията в града да бъде като през лятото. Трябва да бъдем реалисти”, призова Йорданка Фандъкова.

Гледайте целия разговор във видеото!