Българското население не е подготвено да реагира на терористи, хората нямат доверие в МВР няма да се обадят в полицията. Това обяви в предаването ”Тази сутрин” Димо Гяуров, бивш депутат от СДС и бивш шеф на Националната разузнавателна служба.

Според Гяуров Европа не реагира адекватно на атентатите в Париж, ЕС не е единен и има разногласия между лидерите, които правят дребни сметки. Той смята, че скоро ще има подмяна на цялото поколение ръководители на европейски държави.

По думите на Гяуров нито другите държави от ЕС, нито България могат постоянно да имат засилени мерки за сигурност. Този 100% контрол на границата ще е от ден до пладне, коментира бившият шеф на разузнаването.

Той смята, че е нужна радикална война с „Ислямска държава”. Европа показа неадекватност, а трябва решителност, обяви още Гяуров.

Това е краят на ЕС в този му вид. Той не е единен, вътре се правят дремни сметки. Тези лидери трябва да си отидат. Трябва радикален ответен удра, иначе нещата ще продължат по този начин. Нашето общество също е неподготвено. Населението не подготвено да реагира, няма доверие в МВР – няма да се обади на МВР

Според евродепутатът и член на ВМРО Ангел Джамбазки с атентатите във френската столица „приключва либералната лицемерна Европа”.

Европа трябва да се върне към ценностите на европейските народи, към пазенето на граници, смята евродепутатът.

Относно сигурността на България той обяви, че сектор „сигурност” е разграден и е грешка опитът да бъдат отнети социални привилегии на полицаите. По думите на Джамбазки тероризмът трябва да се бори със затваряне на границите и екстрадиране на незаконно пребиваващите.

Д-р Мохд Абуаси, председател на Центъра за близкоизточни изследвания смята, че е преувеличено твърдението за световна война, а това е просто терористичен акт. Той смята, че френският президент Франсоа Оланд е виновен, защото е сключвал сделки за милиарди за оръжия със Саудитска Арабия.

Според д-р Абуаси Европа трябва да се бори с тероризма и да не се говори за сблъсък между цивилазициите.