България има интерес Турция да е стабилна и просперираща държава, от кого са недоволни турските военни, на не ни интересува. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Димитър Иванов, един от известните бивши служители на Държавна сигурност.

Според него поредният опит за преврат в Турция е организиран от група военни, които не са доволни от управляващите. От гледна точка на службите имаме акт на насилие и ответни действия на властта – актът е нелегитимен, а действията на властта – легитимни, коментира още Иванов. Репресии щеше да има и при успешен преврат, допълни той.

По думите му затоплянето на отношенията между Турция и Русия е от полза за региона и България.

Относно атентатите и нападенията от последните дни в Западна Европа Димитър Иванов смята, че те са извършени от маргинализирани хора, отхвърлени от обществото, в опит да се почувстват реализирани. Това което се случва в Европа не е война, а разпад на познатите модели, смята той.

Службите в Европейския съюз не си контактуват, защото няма ред за това, те трябва да работят много активно, а не го правят, каза още бившият служител на ДС.