Представители на различни партии коментираха пред камерата на bTV „неочакваната ваканция”, която си гласуваха вчера. Станислав Иванов от ГЕРБ изтъкна, че е важно да не се спекулира с предстоящата отпуска на народните представители. Според него това не е ваканция, „а девет дни, в които няма да се провеждат пленарни заседания, каквато е практиката”. Подобно решение се взима не за първи път – за изборите за Европейски парламент през миналия май парламентът също не е заседавал в дните непосредствено преди изборите. По думите на Иванов, парламентарната трибуна би станала „арена на политически битки”, ако депутатите продължат да заседават през октомври. Той изтъкна, че въпреки че не провеждането на пленарни заседания, всички останали структури на парламента ще работят.

Според Чавдар Георгиев от БСП не ходенето на работа за период от повече от две седмици е „абдикация от служебни задължения”.

На въпрос дали депутатите ще продължат да получават заплащане по време на 18-те дни, в които няма да работят, Настимир Ананиев от Реформаторския блок подчерта, че се предвижда изгубените пленарни заседания да бъдат отработени. Той напомни за проведените наскоро избори в село Сърница и „цирка, който се заформи на трибуната. Сега го умножете по 266, защото толкова са общините и може да си представите какво ще стане”, допълни Ананиев. Според него няма начин депутатите да не използват парламентарната трибуна за агитация.

Единственият депутат, който изрази мнение, че не е редно народните представители да получават възнаграждение през двете седмици, в които няма да работят, е независимият представител Велизар Енчев.

Десислав Чуколов от Атака определи неочакваната ваканция на парламента като „антиконституционна”. По думите му, половината от депутатите, които и без това не се изказват в пленарна зала, сега ще имат възможност да пътуват из малките населени места и „ще натискат хората по места” да гласуват за съответната партия. В същото време държавата „остава на автопилот”.

Идеята 18-те дни, в които депутатите няма да работят, да бъдат взети като неплатен отпуск все още се разглежда. Това обяви Станислав Иванов от ГЕРБ.

Професор Михаил Константинов, бивш зам.-шеф на ЦИК, коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV, че той би си удържал от заплатата, ако беше на мястото на народните представители. Той коментира, че на предстоящите избори ще се гласува с най-малко три, а най-много с пет бюлетини. Вероятно е гласуването да отнема повече време. Хората трябва да запазят търпение и да гласуват равномерно през целия ден, за да не се стига до дълги опашки, допълни още той.