Закон за интернет би помогнал в борбата с партийните тролове. Това заяви в „Тази сутрин” депутатът Светослав Белемезов от АБВ. Антони Тренчев от Реформаторския блок допълни, че е възможна подобна инициатива.

Идеята излезе от декларацията, с която пет партии се отказаха от използването на тази услуга за създаване на имидж в интернет. Инициативата дойде от РБ, но подписите на АБВ не попаднаха под нея, защото не присъствали на кръгла маса по обсъждането ѝ.

Според Тренчев един такъв закон трябва да бъде широкоспектърен, защото има нужда от регулация и от правила. По думите му инициативите са реални и е възможно такъв проект да бъде следващата стъпка в борбата с троловете.

Белемезов неколкократно обяви, че партията му осъжда практиката много остро. Скандала от вчера с „непоканените” партии, сред които и АБВ, той коментира така: „Не сме били информирани за подписването на декларацията. Нямаше как да знаем, че в следствие на кръгла маса е формиран проект за декларация”.

Тренчев уточни, че декларацията е от отворен тип и всеки, който иска да се присъедини към нея, е добре дошъл. Той отрече в управляващата коалиция да има липса на комуникация и призова да не се прави услуга на ДПС, които от положителното вадели твърдението, че не са били поканени. Депутатът отново заяви, че покани за кръглата маса са били изпратени на всички парламентарно представени партии.