Информацията, че на представителите на ДПС Ахмед Доган и Делян Пеевски е забранено да влизат в Турция, е знак от страна на турските политици към българските турци, че вече нямат доверие на Доган, а харесват Лютви Местан. Това смятат депутатите Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и Георги Кадиев, който е независим.

Новината, че на Доган и Пеевски им е забранено да влизат в Турция беше публикувана вчера в близкия до властта вестник „Стар”. Тя не беше потвърдена официално от властите.

Това е контролирана информация и е сигнал: „Ние не харесваме Ахмед Доган”. Турското правителство обаче губи от този „скандал”, защото те имат полза от единна, а не разцепена турска общност в България”, коментира Кадиев.

Според друг независим депутат – Велизар Енчев, мярката срещу Доган и Пеевски е резонна и е по икономически причини – заради нелегален внос в Турция на цигари, произведени от „Булгартабак”. „Пеевски е проблемът в този казус. Има ли нещо, което Пеевски не е купил. Пеевски е лицето на българската политика в чужбина, той е негласен шеф на ДПС, той е касичката”, смята Енчев.

Според проф. Димитър Иванов, председател на Института по лидерство, не може да става въпрос за засегнати икономически интереси. Институтът на Иванов връчи вчера на Ахмед Доган орден за лидерство. Два часа по-късно дойде новината от южната ни съседка.

По думите на Димитър Иванов почетният председател на ДПС е най-изявеният политик мюсюлманин в Европа. Орденът от Института по лидерство той е получил обаче „не за цялостно творчество”, за действията от 2015 година, когато изгони Лютви Местан от ДПС. Местан пък обяви наскоро, че създава нов политически проект - ДОСТ (на турски означава приятел).

Според председателя на Института по лидерство името, което уж е абревиатура, не е случайно избрано и е провокация към българщината.

И според проф. Иванов Турция винаги е гледала на турското малцинство у нас като на свои хора и са опитвали да формират у тях нагласи. Именно това целят и с новината от вчера за Доган и Пеевски, смята той.