Даниел Вълчев: В писмото на ЕК има два типа констатации
Проблемът е, че програма „Наука и образование за интелигентен растеж” е лошо измислена, коментира бившият образователен министър
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    5
Даниел Вълчев
Снимка: Ладислав Цветков

Има едно писмо с резултати от предварителния одит на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това се прави, защото програмата е нова, а ЕК в такива случаи иска да знае дали има достатъчно надежден контрол, обясни в студиото на „Тази сутрин” бившият образователен министър Даниел Вълчев.

Проф. Николай Денков: Очакват ни тежки преговори с ЕКИма решения, които могат да станат в рамките на два-три месеца и работата да продължи почти без последици, каза министърът

В това писмо има два типа констатации – при оценяването на грантовите схеми има проблем. Когато през лятото имаше скандал по пари за „ромски” програми – тогава г-жа Кунева спря плащанията и предаде документите на прокуратурата. Вторият тип констатации са за това, че Министерството на образованието и науката не е изградило достатъчно добра система за управление – защото министърът е бил и ръководител на органа, управляващ програмата, а МОН е получавал парите, в останалото време пък чиновник от МОН е бил ръководител. Проблемът е, че програмата е лошо измислена, добави той.

„Г-н служебният министър (проф. Николай Денков, б.ред.) е един от хората, мислели тази програма (…) Парите трябва да се дадат на училищата, а не на неправителствени организации, които да ги окрадат”, каза още Вълчев.  

ЕК наложи глоба и спиране на плащания по програма „Наука и образование”Санкцията ще бъде покрита от бюджета на МОН

„Някои министри смятат да правят дълбоки преобразования в секторите, които управляват – а това е едно правителство, което ще управлява 10-12 седмици, като четири седмици вече минаха (…) Човек трябва да гледа перспективата, която му е дадена”, коментира Вълчев работата на служебния кабинет.

Той добави, че както и досега няма да е в листите на Движение „България на гражданите”, за изборите, тъй като да бъде депутат не е в неговото поле за изява, но остава много деен в публичния живот.

Вижте още във видеото:

  • 0
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре