Не искаме да правим партия от типа на партията на Иван Костов. Това заяви в „Тази сутрин” Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите”. Той обясни, че говори за тип политическа сила, в която се взимат еднолични решения, отстраняват се тези, които имат различни мнения, и когато дойде на власт подобна партия – уволнява своите опоненти.

По думите му големият проблем за РБ е, че има две концепции как да изглежда този политически субект и едната е за централизирана партия, именно като тези на Костов.

„Реформаторският блок обединява хора, които искат България да се развива бързо като една модерна страна”, заяви бившият министър, като допълни, че има вътрешни битки в блока. Все пак блокът в момента е много монолитен, подчерта той.

Вълчев отвърна на думите на ген. Атанас Атанасов, че когато има да се решава нещо в коалицията, министър-председателят Бойко Борисов се обаждал на Радан Кънев. „Нека Борисов да определи кой да е лидерът в Реформаторския блок”, призова Вълчев при въпрос защо Меглена Кунева и Божидар Лукарски не признават лидерството на Кънев.

Той обаче потвърди позицията на Борисов, че резултатите от изборите и представянето на тях на ГЕРБ и Реформаторския блок ще определят бъдещето на съвместната коалиция. „Ако няма добри корени в местната власт, означава, че блокът не е многотраен”, посочи той.

Даниел Вълчев коментира и съдебната реформа на Христо Иванов, като подчерта, че това е много малко начало, което допълнително е било орязано. И заяви, че е скептик, че нещо може да се случи.

По думите му е много важно с какво темпо се върви, а в частта за конституцията реформата на Христо Иванов няма да направи много. „Опитваме се да представим врабче като ято жерави, а врабчето най-накрая ще се окаже, че дори не лети”, каза той за съдебната реформа.

Гледайте целия разговор във видеото: