„Най-шокиращото и противоестествено нещо, което се случи вчера, е, че борят на изказалите се положителни членове на ВСС беше по-голям от броя на подадените положителни гласове. Беше шокиращо, защото означава, че членовете на ВСС, които по дефиниция трябва да са хора, които говорят истината, са говорили едно, а са правили друго”. Това бе коментарът на Калин Калпакчиев в „Тази сутрин”, след като Съветът не избра Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. Думите му бяха подкрепени и от другия член на ВСС Камен Иванов.

„Известно е, и преди сме го казвали, че г-жа Куцкова е независим и неподлежащ на влияние човек и магистрат. Такива съдии са нежелани да бъдат на ръководни постове и то на такъв ключов съд”, продължи Калпакчиев.

„Нели Куцкова не е абонирана да бъде избрана за председател на съда. Проблемът е начинът, по който се проведе изборът, защитата на тезата и вотът”, поясни Иванов. Той припомни, че само преди година и половина същият състав на ВСС атестира Куцкова като съдия и тогава тя получи максималната оценка – 100 от 100 точки.

Според Калпакчиев за пореден път се е появил симптомът, че за да бъде избран съдия за председател, той трябва да е получил одобрение някъде отвън. „Вероятно чакаме някой”, добави Иванов, който отказа да коментира слухове за конкретни имена.