Разногласията около законодателните промени, внесени от ГЕРБ, даващи повече правомощия на прокуратурата в гражданския процес, отвориха още по-голяма пропаст на различие между правосъдния министър Христо Иванов и обвинението.

В началото на месеца представителите на прокуратурата се оттеглиха от участие в работната група в Министерството на правосъдието за изработване на промени в Закона за съдебната власт. Това породи и въпроса към Сотир Цацаров – има ли война между него и Христо Иванов: „Война? Не. Защо трябва да има война? Изваждането на колегите от работната група на МП е резултат от това, че присъствието им там е абсолютно безсмислено. Това не е война”.

Попитан каква е оценката му за Христо Иванов, главният прокурор отговори: "Разностранна. Той има невероятната воля и желание да извърши необходими промени. Има ясното съзнание за това къде трябва това да бъде осъществено. От друга страна – това в много случаи се формулира абстрактно. Отнасям се позитивно към тази му воля, но тя трябва да бъде облечена в конкретни стъпки, различни от понятието стратегия. Бих желал да му кажа, и преди съм му го казвал, ако основната цел на стратегията е прокуратурата и главния прокурор, греши. Те могат да бъдат едни от целите и ние не сме безучастни към тяхното реформиране. Той е човек с визия и воля за реформа. На негово място обаче мисля, че тази визия би следвало да има конкретни измерения. Не бива съдебната власт да бъде разделяна на добри и лоши, да бъде разделяна на членуване в добра и лоша съсловна организация”.

Според него категорично не става въпрос за бламиране на Иванов от страна на ГЕРБ. „Не може да се разсъждава така – един законопроект, нашият законопроект, правилният законопроект. Койно не е с нас, е против нас. Какво лошо има в това да има законопроект може би, не зная дали е внесен в НС, на АБВ, на друга политическа партия, на МС? Какво лошо има да се конкурират три законопроекта? Нима МС е единственият източник на истината и правата мисъл в тази страна? Какво ще се случи в НС най-вероятно? 3, 4, може би повече законопроекта най-вероятно ще бъдат обединени и от всеки ще бъде взето най-доброто”, коментира Цацаров.

Той отново заяви, че главният прокурор не иска повече власт. „Ако искаше, щеше да бъде сторонник за спирането на сделките за 48 часа. Иска нормална процедура в наказателния процес”, заяви обвинител номер едно.

Вчера той обяви гласно коментара си по предложенията на ГЕРБ след среща с премиера Бойко Борисов: "Не съм отишъл при премиера, за да му кажа: „Г-н премиер, аз не искам власт”. Дискутирахме кое е най-полезното решение – е ли полезно да се върнем преди 1 април 1998, когато прокуратурата бе участник в гражданското производство, е ли полезно главният прокурор да може да спира сделки за 48, шести въпрос е как ще ги спре и откъде ще знае. Категорично съм против тези промени(…) Премиерът се съгласи изцяло с доводите, че подобни промени отварят вратите за злоупотреби. Изрази съгласие, че логиката е да бъде запазено сегашното решение, свързано с правата на министъра на финансите. Длъжен съм да кажа на глас какво мисля. Законодателят не е длъжен да се допитва до субектите, на които създава задължения”.

На критиката на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че прокуратурата не разполага с капацитета, за да упражнява делегирането на повече правомощия, Цацаров отговори: „Не е въпросът в това прокуратурата има ли капацитет, да ударим прокуратурата е въпрос на елементарен политически популизъм - за това си отговаря г-н Кънев. Ако отворим тази врата, ние удряме търговските отношения. Не мисля, че прозират политически интереси в тези промени. Това е опит да бъдат защитени държавните интереси, но може би не е по най-добрия начин”.

Цялото интервю със Сотир Цацаров – гледайте във видеото!