Божидар Димитров: Македония трябва да остане цяла, но да признае, че до 1944 г. е била българска
Според историка може да съществуват две български държави
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 27
    2
Проф. Божидар Димитров
Снимка: Ладислав Цветков

Македония трябва да остане цяла и неделима, но да признае, че до 1944 г. е била българска. Това заяви директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров.

В студиото на „Тази сутрин” той коментира идеята за подялба на Македония между България и Румъния, която предложи конгресмена републиканец Дейна Рорабакър в интервю за албанската телевизия „Визион плус”.

Проф. Димитров. сподели, че сред американския политически елит отдавна съществува разделение по казуса за Македония.

„Едната част от този елит настоява въпросът да се реши радикално, изхождайки от презумпцията, че всяка държава, основана върху стопроцентова лъжа няма начин да просъществува дълго време”, обясни той.

Според историка, ако се обсъжда разделението на страната, то то би трябвало да се случи, като косовците и албанците станат част от Косово, а другата част на Македония стане българска.

Подялба на Македония между България и Косово
Снимка: btvnovinite.bg

Решението обаче е страната да си остане цяла, но македонците да признаят, че не са отделен народ от българския.

„От там нататък ще има две български държави – това не е страшно”, коментира историкът и посочи, че такива примери са случаите с Гърция и Кипър, Австрия и Германия и Румъния и Молдова.

Божидар Димитров: Защо да делим Македония?Това предложи американския конгресмен Дейна Рорабакър в интервю за албанска телевизия – Македония да бъде поделена между България и Албания

„Това е решението на въпроса без да се образуват излишни външнополитически усложнения като случая с Крим и Русия (..) Руснаците имат основания върху Крим точно колкото и ние върху Македония исторически и дори етнически”, обясни още той.

По думите на директора на НИМ въпросът се повдига именно сега, за да се реши най-накрая проблемът с липсата на правителство в Македония вече почти две години и да се предотвратят евентуални граждански размирици.

Вижте във видеото какво още коментира проф. Божидар Димитров:

  • 27
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре