Георги Кадиев иска да ни върне във времето, когато дрънкаха петолъчки. Така Божидар Данев определи законопроекта за повече почивни дни в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Законопроект, внесен от Георги Кадиев, предвижда платеният годишен отпуск по Кодекса на труда да се вдигне от 20 на 25 работни дни.

Мотивът е един и се нарича стрес. По данни на синдикатите, повече от половината от българите страдат от стрес на работното място. Това води до редица последици – отпадналост, заболявания като инсулт, инфаркт, диабет и пряко влияе върху работния процес, защото води и до неработоспособност.

По думите на Данев през последните пет години болничните листа са се увеличили от 12 млн. на 15 млн. „Българинът търси дупките в закона, за да може да получава повече пари”, твърди той.

„Мотивите ми за този законопроект са високата заболеваемост на българите заради стреса, гледам на това като една от мерките са повишаване на работоспособността на българина”, поясни Георги Кадиев.

Той определи внесеният законопроект като сигурна стъпка към превръщането на България в социална държава. „Трябва да вземем решение дали искаме да вървим по пътя на САЩ, където отпуската е нула дни и работодателят решава нейния размер, или да вървим по пътя на Европа”, допълни още Кадиев.

Според Данев става въпрос за „заболяване” на системата, а не на българина. По думите му общо почивните календарни дни в страната са 32 – повече от почивните дни в редица европейски държави. „В Норвегия календарните дни са 27, Великобритания – 28”, допълни той.

„Моята оценка е, че хората ще работят повече когато почиват повече”, каза Георги Кадиев.