България е толкова независима, че нищо не зависи от нея. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV отец Боян Саръев по повод празника, който честваме днес – Деня на независимостта.

Той напомни и думите на писателя Радой Ралин: „Българио, докога ще се влачиш като влечуго от едно робство към друго”. По думите на отеца нашите управленци продължават да не ни водят към Обетованата земя, а към безплодната пустиня.

„Вярващ съм, но не съм оптимист. Проблемите ожесточават хората и ги отдалечават от Бога”, обяви свещеникът.

В Родопите сме като изоставени от управляващите сираци

„Пътят от Родопите до София е ужасен. Ние сме като изоставени от управляващите сираци и сме оставени на една антибългарска организация като ДПС”, твърди отец Боян Саръев.

Той напомни, че всички 7 общини в област Кърджали са на ДПС и по думите му партията има монопол, а българите и християните са малцинство.

Според отеца от много години в Родопите се работи за приобщаването на района към Турция и затова в него много хора не се чувстват българи и български граждани. Този проблем се наслагва от много години, категоричен е свещеникът.

Бежанската криза е световен катаклизъм

 „Бежанците са световен катаклизъм. Това са хора с чужда култура, които не искат да се интегрират, а да гребат с шепи от европейското благополучие”, смята отец Саръев.

Той вижда проблем във факта, че всички мигранти от Близкия Изток отиват към Германия и според него този факт доказва, че те не търсят спасение, храна и подслон, а искат да живеят в „анклави и да налагат своята култура”.

Милосърдието не трябва да се бърка с овчедушие, призова свещеникът.