на живо

Боян Петров: Алпинистът трябва да има добре развито чувство за страх, за да оцелее

В дебютната си книга „Първите седем” той разказва за предизвикателствата в живота си

Ладислав Цветков

Един алпинист трябва да има добре развито чувство за страх, за да оцелее. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” алпинистът Боян Петров, който представи своята дебютна книга „Първите седем”.

В нея той разказва за предизвикателствата, изпитанията и успехите, които среща, при изкачването на седем от най-високите върхове в света.

Снимка: Ладислав Цветков

„Описах с голяма сигурност, че това, което казах за тренировките, за храната, за екипировката е така и е изпитано”, заяви Петров и сподели, че книгата му разказва за опита му през последните 25 години. Той обясни, че основната му цел била да покаже на всички желаещи да покоряват върхове как се прави и да им даде съвети от първо лице. Именно затова в нея разказва личните си истории и анализира подробно грешките, които е допускал. Освен всичко това книгата е богато илюстрирана със снимки и таблици, за да дава още по-ясна представа на планинарите.

Алпинистът сподели, че все още не се е възстановил напълно след катастрофата в Кресненското дефиле през август миналата година. Въпреки това обаче само 100 дни след инцидента той отново започнал да тренира.

„Този период ще го преживея, ще го премина и ще изскоча още по-здрав и силен”, заяви категорично Петров.

Официалното представяне на книгата „Първите седем” ще се състои на 6 февруари от 18 ч. в сградата на Българската академия на науките.

Вижте повече във видеото: