Има огромна гражданска енергия правилата на изборната игра да бъдат променени. Това заяви в „Тази сутрин” бившият служебен премиер и инициатор на референдум за изборните правила проф. Георги Блзинашки.

По думите му политиците трябва да си дадат сметка, че гражданите са ентусиазирани и очакват подобно общественото допитване. „За „Белене” референдумът не беше успешен, защото хората не излязоха”, подчерта Близнашки, допълвайки, че сега ситуацията е различна.

Според него най-важният въпрос би бил за задължителното гласуване. „Не можем да оставим новите поколения да станат отчуждени от политиката на страната”, заяви той, допълвайки, че затова е нужно и задължителното гласуване – поне 10-12 години, за да се създаде усещане за отговорност.

„Ако хората дадат гласа си за това, едва ли ще има партия, която да се противопостави на народния вот”, подчерта бившият премиер. И коментира, че задължителен вот ще „разшири активния избирателен корпус и ще ограничи влиянието на купените гласове и корпоративния вот”.

„Крайно време е да имаме позитивен референдум, обществените нагласи са такива”, каза още Георги Близнашки.

Вижте целия разговор във видеото: