„Д-р Петър Москов е в задънена улица”, съгласиха се д-р Стефан Константинов и д-р Радослав Гайдарски, бивши здравни министри, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„По един деликатен начин трябва да му бъде казано, че трябва да спре да маневрира колата на държавата в тази улица”, допълни Константинов.

Преди дни Конституционният съд реши, че разделянето на медицинската помощ на два пакета – основен и допълнителен, противоречи на основния закон. Очаква се мотивите им да бъдат публикувани в по-късно днес, като източник на bTV каза, че се простират на десетки страници.

Според Стефан Константинов толкова важни неща не могат да се разпишат в наредба, а трябва да се направи законопроект. „Текстът е толкова неясен, че от него не може да се извади законовия смисъл”, допълни Константинов. По думите му предстоящите мотиви на КС ще покажат, че заболяванията в основен и допълнителен пакет ще трябва да се опишат, което Константинов определи като трудно начинание.

„Това е във вреда на болния, а не на лекарите. Под формата на реформа той прави нещо, което увеличава риска на заболелите в нашата страна”, смята Радослав Гайдарски. Според него в този спор не трябва да се намесва политическата страна на скандала, тъй като се говори за здравето на нацията.

„Докъде ще стигне подкрепата за Москов? В един момент, когато се натрупат гафове, предполагам че правителството ще си кажат дали искат да са технически отдел на Министерство на здравеопазването”, смята Константинов.

Според него регистрирането в лечебни заведения с пръстов отпечатък, предложено от Москов, също ще бъде отхвърлено в съда, „защото няма правно основание да се въведе”. „Зад всяка идея трябва да има законов акт. Единствената възможност беше да мине чрез лекарския съюз с рамков договор, това тотално беше отхвърлено”, допълни Константинов.

Радослав Гайдарски и Стефан Константинов са единодушни, че националната здравна карта е добра идея и се надяват да мине.