С интервюто си Цветан Василев направи нови приносни елементи към теорията и практиката на икономиката. Обясненията му за SPV фирмите показва практика, която не е нормална за нормалния свят. Става въпрос за източване на собствената банка. Това заяви в „Тази сутрин” бившият управител на Корпоративна търговска банка Любомир Весов.

По думите му Василев се опитва да обясни това източване по начин, който няма нито икономическа, нито правна логика.

SPV са фирми, които са създадени за конкретна инвестиция или проект. В интервюто си банкерът казва, че КТБ е трябвало да търси своя пазарна ниша, за да може да се конкурира успешно с другите банки. „И я намерихме именно в това направление: придобиване, преструктуриране и продажба на различни индустриални активи”, казва той.

Според Весов обаче с това интервю и с обясненията си за SPV фирмите мажоритарният собственик на КТБ задава нови въпроси и пред прокуратурата, и пред собствените си адвокати.

„Банката не може да бъде ударена отвън, ако е достатъчно стабилна”, подчерта още Любомир Весов.

Според него управителят на БНБ Иван Искров е един от основните виновници да се стигне до тук. „И не коментирам наглостта в държанието пред парламентарната комисия за КТБ. Учудвам се на въздържаността на председателката Десислава Атанасова. Всеки уважаващ себе си човек би трябвало да го изхвърли от сградата на Народното събрание”, каза бившият шеф на КТБ.

„Смятам, че след вчерашното решение на ВАС (което потвърди окончателно отнемането на лиценза на КТБ – бел.ред.) е много по-лесно да изплуват всички имена”, заяви Весов, като допълни, че парламентарната комисия комисията ще персонализира отговорността, а съдът е този, който ще даде отговорите.

„Това, което излиза в медиите, че се отпускат кредити на кухи фирми, които се дават на втора и трета фирма – вярвам, че оттам ще изскочи заекът. Следите винаги остават”, каза още Любомир Весов.

По думите му Цветан Василев до последно се е опитвал да осребри познанствата си с политици.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”