В студиото на „Тази сутрин” основните претенденти за Пловдив се събраха, за да дебатират проблемите на града, да представят своите приоритети и да отговорят на въпросите на гражданите.

Европроектите са един от основните проблеми на Пловдив, заяви представителят на БСП Георги Гергов. "В Пловдив беше изпуснат най-основният проблем по отношение на водоснабдяването – 147 млн., Джендем тепе проектът също беше провален, въобще не беше внесен проект за утайката на пречиствателната станция".

Един от големите проблеми на Пловдив е липсата на съдържателни проекти и липсата на квалифицирана работна ръка, заяви кандидатът за кмет на града от АБВ Георги Илчев. Той каза, че няма нищо против да се харчат пари за археология, но освен от туристически атракции градът се нуждае и от проекти, които да направят живота на гражданите по-добър и да са основа на неговото икономическо развитие.

Приоритети за Венцислав Каймаканов, представител на ДПС, са развитието на инфраструктурата – транспорт, летище, европроекти, на образованието и на териториите.

Славчо Атанасов подчерта, че всички тези проекти, водният за 130 млн. лв., транспортният - за 44 млн. лв., 11 млн. лв. за онкодиспансера – са правени по време на неговия мандат.

За представителя на „Атака” Павел Шопов приоритетите са инфраструктурните проекти, чистотота, здравеопазването, реда.

"Столипиново"

50-хилядният квартал "Столипиново" е град в града Пловдив. Там редът и законите на държавата и общината не важат. Шумът и хаосът са кошмар за 200 домакинства, които са купили апартаментите си преди районът да промени своя облик.

През 90-те години част от хората започват да продават жилищата си на безценица и да бягат. Протестът на останалите около двеста собственици принуждава общината да приеме програма за изселване от ромските махали, известна като „Столипиново 2".

Програмата "Столипиново 2" на Община Пловдив формално е възможност за замяна на имоти, а на практика е истинско признание на властите, че не могат да гарантират нормални условия за живот в Столипиново.

Ще се реши ли проблемът "Столипиново" и как?

В "Столипиново" трябва да се направи подробен устройствен план, да се извърши регистрация на всички хора. Това е едно огнище, което търпим от години. Това е мястото, където се решава съдбата на Пловдив. 25 години градът се развива в неправилна посока, заяви кандидатът на БСП Георги Гергов.

"Столипиново" наистина е проблем и ние трябва да обърнем внимание на това, заяви представителят на ДПС Венцислав Каймаканов. Според него ДПС е единствената партия, която се грижи за този казус и подкрепя интеграцията на малцинствата. За да има интеграция, трябва да се започне още от образованието, не може в "Столипиново" да няма нито една детска градина, каза той.

Славчо Атанасов, издигнат от местната коалиция на Патриотичния фронт, заяви, че той е бил единственият кмет, който е отпуснал целево за "Столипиново" 500 000 лв. Той потвърди, че проблемът в „Столипиново” е много сериозен и, че е построил детска градина там, но тя не е достатъчна. За тези 132 български семейства, които живеят в "Столипиново" Атанасов каза, че е създал програма "Нова жилищна политика", която е гласяла: Продаваме старите общински апартаменти, общината се снабдява с около 130 млн. свежи пари, тези свежи пари се купуват в 1000 чисто нови апартамента и така се решава проблемът на всички чакащи по 20 години жилища.

Кандидатът на „Атака” Павел Шопов предложи в "Столипиново" да бъде разположен полицейски участък, защото според него преди всичко са нужни ред и законност.

Данъците

Данъците са такива, че пловдивчани и фирмите бягат от Пловдив, заяви Георги Гергов и допълни, че с продажба на 150 имота в Пловдив, за да се пълни бюджета, не се става. "Виждате какво се случва – 240 млн. от които 120 млн., ние продаваме имотите на Пловдив, за да пълним бюджета. Изгонили сме бизнеса, защото бизнесът бяга в общините около Пловдив и няма никаква светлина в тунела, освен да теглим кредити".

Потенциалът за растеж при данъците отдавна е усвоен, заяви Георги Илчев.

Такса смет пък е големият проблем, според кандидата на"Атака" Павел Шопов.

Има местни данъци, които зависят изцяло от кмета на града и от Общинския съвет, заяви Славчо Атанасов и подчерта, че по негово време данъците на пловдивчани и на бизнеса са били най-ниски в България. Той обеща, че ще върне данъците по време на неговото управление и каза, че неслучайно Пловдив е бил обявен за най-социален град от синдикатите.

За Градския транспорт

Проблемите тръгнаха откакто общественият транспорт стана частен, заяви Павел Шопов.

За електротранспорта трябва доста да се мисли и, ако аз бъда избран за кмет, поне 15% ще бъде в такъв вариант, заяви Георги Гергов.

Един от големите проблеми на града е тролейбусният транспорт, смята Венцислав Каймаканов. Според него не е вярно, че не може да се инвестира в това и не е вярно, че не може да бъдат привлечени европроекти в тази посока. В община Пловдив е подценено публично-частното партньорство, заяви още представителят на ДПС и подчерта, че това е нещо изключително важно, което е залегнало в тяхната програма.

Подлезите

Нещата трябва да се разрешат с поставяне на камерни уредби, защото ние ги възстановяваме. „Аз помня по мое време доста се възстановиха такива подлези, само след една година пак бяха неузнаваеми”, заяви Славчо Атанасов.

Пловдив не е само формално фалирала община, Пловдив е наистина фалирала община, коментира Павел Шопов. „Голямата опасност е Пловдив да стане трети или четвърти град, защото Варна и Бургас ни дишат във врата. За голям срам на бъдещите поколения, Пловдив, който винаги е бил втори град в България, да се превърне в трети или четвърти”, заяви представителят на „Атака”.

В коментар на темата с подлезите Георги Илчев заяви, че работата на парче е присъща за настоящия кметски екип. „Налице е абсолютна административна немощ и никаква стратегическа визия кое след кое следва, кое ще развиваме, транспортните проекти как ще се случат”, коментира представителят на АБВ.

Бежанците

В Пловдив витае един голям проблем във въздуха – бежанците, заяви Павел Шопов. „Виждаме ги по пловдивските улици и това е страшно тревожно. Хора, които са без регистрация, които пребивават в циганските махали и още повече увеличават престъпността”. Няма да допусна бежанци-пришълци в град Пловдив, обеща Павел Шопов.

По въпроса с бежанците Георги Гергов заяви, че и правителството е отговорният фактор, който или не се справя със ситуацията или не иска да се справи със ситуацията. „Какво ще реша аз като кмет на Пловдив е едно, какво ще реши държавата като цяло за пришълците е съвсем друго”.

Обществените поръчки

Въпросът с бежанците е много важен, но още по-важен е въпросът с обществените поръчки на Пловдив, каза Славчо Атанасов.

В момента в Пловдив има богоизбрани фирми, които печелят всяка обществена поръчка, свързани със сегашния кмет, допълни Атанасов. „Всяка моя обществена поръчка минаваше първо за становище през прокуратурата дали е удачна за града. Сегашният кмет веднага спря тази практика”.

Пловдив се нуждае неистово от бюджет на растежа, заяви Георги Илчев и каза, че ще се концентрира върху това. „Публично-частното партньорство е тотално изоставено, концесиите имат своето място в икономиката на града – това са стъпките, с които ще направим града по-богат”.

„Когато гласуват пловдивчани, дават права и делегират отговорности на този, който ще стане кмет и нека той да подходи наистина отговорно към това, което предстои, а не безотговорно, както това се случва до момента”, заяви представителят на ДПС Венцислав Каймаканов.

Пловдив е един от градовете с най-опасен за хората въздух

Пловдив е един от градовете с най-опасен за хората въздух не само в България, но дори в Европа.

През последните години има известно подобрение на качеството на въздуха, но проблемът остава. Колективно дело срещу общината за мръсния въздух са завели над 100 пловдивчани.