Тежък политически сблъсък между председателя на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов и лидера на ДПС Лютви Местан се разигра в студиото на bTV във вторник. Поводът бе Възродителният процес и Държавна сигурност.

Бившият шеф на контраразузнаването обяви, че ДПС се тресе от страх от започналия процес на изтласкването му от властта. „Лютви Местан предрече, че ако Патриотичният фронт не бъде изваден от управляващата коалиция, ще има предсрочни парламентарни избори. Много съм възмутен и съм разочарован, че няма обществена реакция на тези политически ходове на Местан”, коментира Атанасов.

„Откакто ДПС е в опозиция, той (Местан – бел.ред.) постоянно обяснява, че без тях няма евроатлантически ценности. Рождество Христово европейска ценност ли е? По това време той (Местан – бел.ред.) ходи по смесените райони и отправя заплахи с един тон, които не му е присъщ. Това е нагло поведение”, продължи депутатът от Реформаторския блок.  

По думите му в ДПС са притеснени от изтласкването им от властта, защото когато са в нея, „се чувстват страшно удобно, като пиявица, която се е забила в снагата на българската държава и смуче през фирмите”.  

Атанасов заяви, че винаги когато на власт има антикомунистически сили, ДПС са от другата страна. „Имат ли право агентите на политическата полиция на комунистическия режим сега да ходят да плачат на чужди гробища?”, заяви той и добави, че „половината ръководство на ДПС са сътрудници на комунистическите служби. По него време под вънкашност чужда и под име ново са обслужвали тези служби".

 Лютви Местан се включи в предаването по телефона и обяви за спекулативна тезата, че ДПС е избрало Рождество Христово, за да отбелязва „трагичните събития от  Възродителния процес”.

„Комунистическият режим е избрал Рождество Христово да убие невинни граждани с танкове и калашници. Ние ще продължаваме да отбелязваме тези събития всяка година”, заяви Местан.

Атанасов го репликира с въпроса, къде е бил през 1985 г. и 1989 г.

„Бях студент във Велико Търново, после учител в Угърчин. Моята биография е ясна”, отговори Местан, контраатакувайки, че по-важният въпрос е за прегръдката между реформаторите и патриотите. По думите на председателя на ДПС ПФ участва в управлението по настояване на РБ.

„Участието на ПФ е ксенофобски воденичен камък на врата на Бойко Борисов. Решението дали да го носи този воденичен камък е негово”, заяви Местан.  

„По темата за ДС да припомня, че ДПС подкрепя всички законопроекти за разкриване на тайните на ДС. Въпросът за наследството на ДС трябва да се осмисли от гледна точка на реално отваряне на досиетата”, продължи той.  


След това иронично призова партиите в управлението да се разберат по между си и да намерят съгласие при приемането на закони. Поводът за това бе общото гласуване между ГЕРБ и ДПС по пенсионните промени. ”Ние гласуваме съгласно нашата програма. Когато нашият вот съвпада с този на ГЕРБ, се появява напрежение във властта”, каза Местан, добавяйки, че очаква да види програмата на правителството.

"Гласуването на ГЕРБ с ДПС по пенсионната реформа е единичен случаи е не бива да се генерализира. Надявам се, че ГЕРБ и Бойко Борисов си дават сметка как този лош знак рефлектира върху електората, който крепи управлението. Иначе нямам страхове, че ще се случи нещо драматично за коалицията", бе коментирал Атанасов, преди Местан да вземе думата по телефона.

В заключение размяната на любезности завърши с обвинението на Атанасов към Местан, че е „демагог”, който си е облякъл кожата на защитник на човешките права.