Забраната за използване на велосипеди в пешеходната зона на Хасково трябва да бъде отменена до изграждането на велоалеи, каза Атанас Шалапатов от БСП в Тази сутрин.

„Пред общинския съвет бе изтъкнато лудото каране на тийнейджърите и затова гласувахме забраната”, поясни още той.

Забраната за каране на велосипед в централната пешеходна зона на Хасково не е по заповед на кмета на града. Още през октомври е била приета общинска наредба, която забранява придвижването на велосипедисти в центъра на града.

„Идеята беше тази пешеходна зона да е удобна за граждани, но след като има недоволни, явно идеята не е постигната”, коментира Асена Радева от ГЕРБ.

Според Недялко Атанасаво, зам.-председател на колоездачния клуб Хасково проблемът няма да е толкова сериозен ако се изградят подходящи условия както за пешеходци, така и за велосипедисти. С новата наредба колоездачите са принудени да карат по едни от най-оживените булеварди в града.

„Имах разговор с общината на тази тема, където ми казаха да внеса предложенията си в писмен вид за обсъждане от транспортната комисия”, допълни още той.

Междувременно столицата се доближи до европейските градове, след като стойка за велосипеди беше монтирана на паркинга на Народното събрание.

Депутати са съгласни, че трябва да има по-добри условия за пътуващите на две колела. Според тях в Закона за устройство на територията на общините трябва задължително да присъства изграждането на велоалеи.