„Връзките, в които има голяма възрастова разлика, стават все по-популярни, тъй като цивилизацията ни се развива с изключително темпо през последните години”, заяви психологът Ани Владимирова в студиото на „Тази сутрин”.

„Ако винаги е имало пропаст между поколенията, то сега това е нещо огромно”, сподели още тя.

По думите ѝ хората, родени през 50-те, 60-те години и 70-те, са имали много по-устойчиви виждания и са били много по-систематични във вземането на решения. Сегашното активно поколение е формирано във време на изключително много промени и информационни потоци, смята тя.

„Това са хора, които са много енергични, много социално и информационно информирани, но много по-неустойчиви като център на личността”, твърди Владимирова.

Именно затова според нея, когато двама души са с голяма разлика в годините, те се допълват взаимно.

Психоложката даде за пример американския президент Доналд Тръмп и неговата съпруга Мелания, която е с 24 години по-млада от него. По думите ѝ Тръмп е в „социална изолация”, от която го спасява най-вече подкрепата на Мелания.

Аналогична е и ситуацията с френския кандидат-президент Еманюел Макрон и съпругата му, която пък е по-възрастна от него с 24 години. Според Ани Владимирова Макрон е сравнително млад и неопитен и чувства постоянно разликата във възрастта и постиженията на своите колеги. Жената до него обаче му дава силите, че ще продължи и може да успее.

„Това, което може да се окаже проблем за такива звездни връзки, е властта и славата”, смята социалният антрополог Харалан Александров. По думите му „могъщите и овластени мъже” са привилегировани да бъдат заобиколени от млади и красиви жени. Българската на версия на този феномен според него е премиерът Бойко Борисов.