Образно КТБ е един добре отгледан слон, в последствие оглозган от държавата. Това обяви в „Тази сутрин” министърът на културата Вежди Рашидов, който беше един от големите вложители в КТБ, загубили средствата си.

„Сега ще ви кажа какво е КТБ – един добре отгледан слон в зоопарк, хранен с хубава храна, но идват ловци и го гръмват. Тигри, лъвове и чакали го изяждат. Изведнъж идва държавата и казва - я, тук има два зъба, слонова кост, да ги вземем поне тях - сега със закона ще вземем и зъбите. Накрая минават лешоядите и оставят само скелет”, каза Рашидов.

Много от големите вложители пък изобщо не са се оплакали, че са загубили средствата си, защото не могат да докажат произхода им за разлика от него. „КТБ ми е една от големите обиди след Възродителния процес”, подчерта Рашидов, допълвайки: „Унижение, унижение, унижение – такава ни е родината”.

По думите му Цветан Василев трябва да дойде и да отговори на хората, които са ощетени. „Всеки се бори за своето”, каза още той, като добави, че си е платил данъците, а са му откраднали парите. За управителя на БНБ Иван Искров министърът каза, че му е приятел и са си пили кафето и са пушили пури и не вижда защо един ден това да не се случи отново.

Министърът на културата се похйвали със свършеното през последните пет месеца. Българският „Лувър” вече има и официално име - Национална галерия „Квадрат 500”, и ще бъде открит на 24 май, съобщи той. „Преобразуван е музеят, реди се”, каза той.

Рашидов се похвали и с Алеята на творците, където са погребани много видни българи. „Най-известните и достойни мъже на тази държава да почиват в тази кочина, е недопустимо”, заяви той, като според него сега нещата са се променили, мястото вече не е зловещо и е по-достойно в него да почиват българските творци.

Той коментира и възстановените крепости на места в страната, като подчерта, че някои от тях са кич и театрална бутафория, която не харесва. Според него трябва да има възстановяване, но то да се прави според стандартите.

Гледайте цялото интервю във видеото:

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”