58 служители на ДАИ са били уволнени през последния месец, обяви в „Тази сутрин” директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов. Отстраняването им е по различни причини, аналогични на случая на инспектора Петър Василев, който беше заснет от турски тираджия да иска подкуп.

Цветанов, който лично се почувствал отвратително, каза още, че мерките срещу подобни изпълнения в ДАИ ще бъдат „твърди и безкомпромисни”. Той допълни, че освен искания рушвет, Василев не е извършил проверката на автомобила в обхвата на камерите.

Цветанов обясни, че всеки инспектор минава курс на обучение в продължение на няколко месеца, след който полага изпит. Ако го издържи, му се зачислява служебен печат, с който извършва контрол. Средните заплати са между 600 и 1000 лева, каза още директорът на ДАИ.

Той обясни, че се работи по план за монтиране на камери на възловите пътища. Така всеки автомобил ще бъде проверяван по номера дали има нарушение. Ако бъде установено такова, ще бъде спиран.

Директорът на ДАИ призова гражданите да сигнализират за корупция в системата на телефони: 0700 19 990; 02 940 9400.