Вече има регистрирани над 35 трупа на делфини, които са изхвърлени на брега на Черно море, като броят им продължава да нараства всеки ден.

Това заяви Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал”. По думите му това се случва по цялото Черноморие и зависи от посоката на ветровете и морските течения.

Бумът на изхвърлени трупове през 2015 г. е между 1 и 15 август, когато са регистрирани стотици мъртви делфини, обяснява Русев. Тогава започва разследване, в което участват и експерти от Румъния.

Изводите са, че смъртта на делфините е в следствие на специализиран бракониерски риболов, който се развива вътре в морето. Той се случва на бреговете на България, Румъния и Украйна. Той е високотехнологичен и носи големи печалби.

Снимка: Личен архив

Риболовът се изпълнява от специализирани морски съдове и със стотици километри дънни мрежи за калкан, които се поставят на 50 до 70 м дълбочина и в тях влизат делфините. Когато се оплетат и не успеят да излязат до пет минути, те се удавят.

Бракониерите много добре знаят, че в нашето море няма никакъв контрол и това е един лесен начин за печалба, споделя още той.

По думите му най-притеснителното обаче е, че максимум 5% от мъртвите делфини стигат до брега, а вътре в морето те са хиляди.

От сдружението прогнозират, че между пет и десет години един от трите вида делфини в Черно море ще изчезне напълно.

„В момента морето е един ресурс за разграбване пред очите на всички институции”, твърди още Русев.

Вижте повече във видеото: