„Разрушаването на монумента край НДК е кощунство. Събарянето на Войнишкия паметник също е кощунство, но едно кощунство не се поправя с второ”, коментира в студиото на „Тази сутрин” Михаил Димов от гражданската инициатива „За запазване на паметника „1300 години България”.

„Някой се опитва да внуши, че има грандиозно разделение сред гражданите. Ние стоим зад възстановяването на Войнишкия мемориал, водени най-вече от морални съображения”, заяви в отговор Димитър Петров от Сдружение за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

„Държавата България разрушава паметник на държавата България, посветена на нейната хилядолетна история, построен с парите на българите”, посочи Димов.

По думите на опонента му Петров не може това да е паметник на държавата България, построен на мястото на хулигански изнесените с багери паметни плочи на войниците от Първи и Шести пехотен полк.

Тази вечер поддръжниците на запазването на паметника пред НДК отново ще се съберат на демонстрация. В анонса за протеста си те се разграничиха от палежа на крана, който трябваше да демонтираше паметника.

Според разследващи обаче водещата версия за станалото в нощта срещу неделя е някой от поддръжниците на реставрацията на паметника, а не на неговото събаряне, да е запалил крана.

Вижте още във видеото: