"Ще имаме удължаване на зимния сезон, което е добре и за нас, и за любителите на зимните спортове. Към момента сезонът върви много успешно. Имаме около 16% ръст на приходите сравнение с миналата година". Това обяви в интервю за "Тази сутрин" министърът на туризма Николина Англекова.

Тя уточни, че през зимния сезон туристите са били основно от съседните държави – Гърция, Турция и Македония, следвани от посетители от Великобритания и Германия. От Русия също идват туристи, очакват се много руснаци и през летния сезон, обяви Ангелкова.

На въпроса защо българите предпочитат гръцкото море министърът на туризма отговори, че колкото българи посещават Гърция с цел туризъм, толкова гърци идват на почивка у нас – около 1,2 млн. годишно.

Системата за регистрация на хотелите ще заработи в края на тази година или началото на следващата, обяви министърът на туризма. Забавянето е заради обжалване на процедурата по избор на изпълнител, уточни тя. Ангелкова признава, че ще има проблем в системата да бъдат включени хората, които отдават апартаментите си под наем, тъй като те отказват доброволно да се регистрират и да плащат данъци по Закона за туризма.  

По темата с нейното присъствие на церемонията по връчването на Оскарите тя каза: "Много известни актьори и продуценти ме поканиха на Оскарите. Всичко свързано с киното харесвам и смятам, че с киното можем да популяризираме страната".

Тя уточни, че на Оскарите е присъствала в качеството на частно лице, била е в отпуск и сама е платила за самолетните билети и хотела.

Вижте целия разговор във видеото: