Може ли да си неграмотен и да си общински съветник? Това е случаят на Айри Мурад от Пловдив, който на 38 години все още не е взел матурата си по български език и видимо се затруднява да използва езика.

Въпреки това той е общински съветник, избран с гласовете от „Столипиново”, и при това член на комисията по образование в общинския съвет. Мурад е кандидатура на Реформаторския блок.

Вчера ви разказахме неговата история:

За да коментират тази ситуация, в студиото на „Тази сутрин” бяха политологът Димитър Аврамов и социалният антрополог доц. Валери Личев.  

Демокрацията е избор, по-добра система няма измислена в света... Когато хората те изберат, трябва да стигнеш нивото на избора”, коментира Аврамов.

Всъщност този случай може да бъде покаже слабостите на образованието, смята пък доц. Личев.

Доц. Валери Личев (вдясно) и Димитър Аврамов
Снимка: Ладислав Цветков

„Столипиново” от години е зарязана общност, оставете религиите настрана... Когато бъдеш изоставен и нямаш добро образование, си слаб, и тогава може да бъдеш привлечен за всяка грешна кауза”, казва Аврамов.  

„Може да се направи една кампания за ограмотяване... Пловдив е столица на културата за 2019 г., може да се направи нещо”, предложи той.

Вижте още във видеото:

За да коментира случая „Айри Мурад”, в студиото на „Тази сутрин” беше и председателят на ДСБ Радан Кънев.

Запитан такива ли са им общинските съветници, Кънев отговори: „Тук има два въпроса и имам два отговора. Първият е, че в крайна сметка в българските общински съвети всеки влезе с преференция, много трудно може да очакваме избирателите в „Столипиново” да излъчат професор по българска филология.

Снимка: Ладислав Цветков

Другият отговор е по-политически – докато РБ е коалиция от пет партии, от които всяка си прави каквото иска и си следва собствена стратегия, докато няма един лидер, няма на кого да зададете този въпрос”.

ДСБ не са безгрешни, но се борим с това всеки ден и от две години искаме съюзен обединителен конгрес, добави Кънев.